Крайнодесните "вълци единаци" избиват повече хора от ислямистите

Крайнодесни екстремисти тип „вълци единаци” убиват и раняват повече хора от ислямските терористи, действащи самостоятелно. Това показва доклад на мозъчен център, базиран в Лондон, съобщава британският в. „Гардиън”.

В доклада, озаглавен „Противодействие на тероризма, извършван от самотни актьори”, се подчертава, че крайнодесните екстремисти в Европа представляват значителна заплаха за обществото, която не бива да се пренебрегва.  

Описват се подробно случаите на 94 души, които са били убити, и 260, които са били ранени при нападения на крайнодесни терористи, действащи самостоятелно между началото на 2000 и края на 2014 г.

За разлика от това, при религиозно вдъхновени самотни атаки са били убити 16 и ранени 65 души. Разкрива се, че десните екстремистите „вълци единаци” са били отговорни за 98 заговора и 72 атаки в 30 европейски страни, включително Норвегия и Швейцария в разглеждания период.

Службите за сигурност изтъкват, че терористичните атентати, извършени от „вълци единаци” са едни от най-трудните за разкриване и предотвратяване.

В доклада се включват избитите 77 души и ранените 242-ма в Норвегия от Андерс Брайвик през юли 2011 г. при стрелба и бомбени атаки, подхранени от неговите крайнодесни възгледи и вярата му в ислямизацията на Европа.

Експертите подчертават, че прекомерното съсредоточаване на обществеността и медиите върху опасността от ислямистката терористична заплаха е в противоречие с реалността на заплахата, която представляват крайнодесните „вълци единаци”.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини