Родопите за 4-та година посрещат стотици гости за Фестивала на дивите цветя

От 23 до 26 юни 2016 г. пъстрата програма на фестивала представя запазените традиции и красивата природа в 5 родопски села

От 23 до 26 юни 2016 г. в пет смолянски села ще се проведе четвъртото издание на Фестивала на дивите цветя, чиято програма разкрива пред посетителите красотата на родопските цветя, гостоприемството и традициите на родопчани.

 Фестивалът се провежда през юни, месецът, в който родопските поляни са изпъстрени с уханни диви цветя и билки, а Еньовден е почитан празник в родопското село Горна Арда. В месеца на билките фестивалът предлага на своите посетители да преоткрият красотата на Родопите, чрез съчетавайки почивката с участие в празника на цветята и традициите. Фестивалът се организира от читалищата в селата Смилян, Могилица, Арда, Горна Арда и Сивино, както от клуб „Хоро“ в Смолян, със съдействието на Сдружение „Екоорганизация – Родопи“.

Фестивалът започва на 23 юни в село Арда, където домакините ще посрещат с вкусни мекички и сладко от диви плодове. Вечерта по поляните на село Горна Арда еньовки ще плетат венци, а призори на другия ден заедно с участничките от клуб „Хоро“ - Смолян, гостите на фестивала ще посрещнат изгрева на слънцето и ще участват в древния Еньовденски ритуал. Този ден жителите на село Горна Арда празнуват и канят гостите си на богата трапеза с родопски ястия. На 24-ти юни започва и традиционният тридневен велотур „До изворите на р. Арда“ – с начална точка храм „Св. Висарион Смолянски“, гр. Смолян.

Село Смилян ще бъде сцена на пъстър фолклорен събор самодейци от Родопите и цялата страна. Те ще премерят талант и умения в надиграването и надпяването. Фолклорен събор „Изворен глас“ ще се проведе по традиция в съботния ден от Фестивала на дивите цветя (от 10 ч. на 25 юни). В събота е и приключението – ботанически тур в каньона „Гарга дере“, по време на който ще може да се наблюдават редки и характерни растения за Родопите в съчетание с каньонинг по река Есенска и посещение на водна пещера, част от маршрут „Гарга дере“.

За малките любители на природата в неделя (26 юни) ще гостува Детска природна академия „Узана“ с интересни игри и екообразователни занимания за деца, организирани от Посетителски информационен център с. Смилян заедно с Българска фондация„Биоразнообразие“.

Новото тази година е Празникът на цветята, който са ни подготвили самодейците от читалището в село Могилица. Празникът ще се проведе на 26 юни в центъра на селото, а на 24-ти малките жители на Могилица и гостите на Фестивала на дивите цветя са поканени на ателиета за майсторене на цветя от хартия, конкурс за най-красива рисунка на цвете и изработване на накити от мъниста.

Предварителна програма на Фестивал на дивите цветя 2015 можете да намерите тук.

Източник: Smolyan.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини