Нов препарат лекува псориазис в 80% от случаите

Северозападния университет представи ново лекарство за псориазис под името иксекизумаб. То напълно или почти 100% отстранява признаците на заболяването в 80% от случаите на умерен до тежък псориазис, пише Daily Mail.

Вече проведохме три обширни и дългосрочни клинични проучвания срещу заболяването, което засяга около 3% от населението. Псориазисът е възпалително автоимунно заболяване, което причинява появата на червени сърбящи петна по кожата. Не само тя е засегната – псориазисът е свързан с повишен риск от депресия, болест на сърцето и диабет. Някои от новите проучвания сочат, че активирането на болестта може да е свързано с инфекция с популярна бактерия. Научен екип по имунодерматология от университета на Барселона съобщава, че по всяка вероятност антигени (определени частици) на стрептококовите бактерии (Streptococcus pyogenes) може да са пряко свързани с патологичния процес, който води до появата на псориазис, съобщи изданието „Нюз медикъл“. Въпреки това псориазисът не е заразен, тъй като инфекцията само отключва  заболяването. Кожната плака не съдържа бактерии и не е възможно болестта да се предаде чрез отделящите се люспици.

Лекарството блокира пътя в имунната система, за който е известно, че провокира псориазиса. В рамките на три проучвания иксекизумаб  е бил тестван върху 3736 пациенти (10% от тялото им е било засегнато от псориазиса). Пациентите са били инжектирани с различни дози през годината. До 12-ата седмица при 76,4-81,8% от пациентите симптомите на псориазис изчезнали. В плацебо групата подобен ефект се наблюдавал само при 3,2%. До 60 седмици подобрението останало при 68,7-78,3% от хората. Регистрирани са и странични ефекти – намаляване на броя на белите кръвни клетки, гъбични инфекции и възпалителни заболявания на червата.

Източник: bolenzdrav.com

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини