Синдикатите и МОН драстично се разминават в сметките за отиващите си учители

Близо 55% от учителите ни ще излязат в пенсия в следващите три години. Ако заплатите не се повишат драстично, отливът от професията ще продължи и системата ще изпадне в сериозна криза. За това алармираха от синдикат "Образование" към КТ "Подкрепа" вчера (16 юни) в позиция относно новия колективен трудов договор в средното образование. Той трябва да се подпише тази седмица между профсъюзи, работодатели и МОН, но засега от просветното министерство отказват да разкрият детайлите по него.

Прогнозите на синдиката се разминават с тези на МОН, откъдето очакват 45 хиляди педагози или половината български учители, да бъдат пенсионирани в близките 10 години. На година това прави по около 4500 души в пенсия. В тази връзка с цел подмладяване на системата МОН вече предприе офанзива по освобождаване на училищните директори у нас, навършили пенсионна възраст. До края на май т.г. бяха връчени предизвестия на 155 школски началници на общински и държавни училища, като 40 от тях са от София. Идеята е до началото на учебната година техните места да бъдат заети от нови директори.

От "Подкрепа" посочват, че в новия колективен трудов договор е договорена препоръка за символично увеличение на работните заплати в средното образование с 10%, което означава, че началната заплата ще стане 660 лв. В момента индивидуалната минимална заплата за един младши учител е 600 лв. Според синдиката обаче това е абсолютно недостатъчно, за да привлече млади педагози в училище. По разчети на профсъюза нови учители биха се влели в системата с работна заплата от 1500 лева за преподавател и 2000 лева за директор, пише в. "Сега".

"За да стане привлекателна и желана учителската професия, статутът на българския учител трябва да отговаря на висотата на изискванията и на вменените му отговорности от днешния ден. Много важна част за повишаване на авторитета и мотивацията за работа в българското училище има и трудовото възнаграждение. То е признание за ролята и значимостта, която отдава обществото ни на този труд", се посочва в позицията.

В неделя, 19 юни, предстои т.нар. учителски събор в "Арена Армееци". На него премиерът Бойко Борисов трябва да обещае правителството да се задейства за образованието - "за строителството на 55 нови учебни сгради и за отделяне на 6% от БВП за образование", призовава КТ "Подкрепа". Синдикатът пресмята, че за да заработи от 1 август тази година новият училищен закон, са нужни 850 млн. лв. за следващата бюджетна година. Парите ще са необходими за строежа на нови училищни сгради - за преминаването в едносменен режим на обучение, за капиталови ремонти в сегашните школа, за привеждане на професионалните гимназии към изискванията на трудовия пазар, за увеличение на заплатите и за "прекратяване на порочната зависимост на директорските и учителските заплати от делегирания училищен бюджет".

 

Източник: http://www.actualno.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини