Топят ли се ледовете между АБВ и БСП?

Необходима е ясна и единна позиция на ръководството на БСП по отношение на перспективите за взаимодействие с АБВ, каза в „Неделя 150“ Марияна Тодорова, заместник-председател на ПГ на АБВ, след първата им среща от две години насам:

С избора на новото ръководство на БСП се дават много разнопосочни сигнали. От една страна част от хората в изпълнителното бюро на БСП се изказаха в полза на воденето на диалог и търсене на взаимодействия, но друга част поднови вълната от атаки към АБВ, към нейните политически представители. Ние не можем да водим парламентарен диалог, без да знаем какво е цялостното политическо отношение към АБВ, тъй като, ако търсим само парламентарен диалог, това е бягане от отговорност, би било прагматично и непълноценно сътрудничество. Важно е двамата лидери да се срещнат и да проведат този разговор.

Тодорова каза, че в АБВ все още няма официална номинация за кандидат-президент, но уточни:

Тези фигури – на Георги Първанов и на Ивайло Калфин, са най-силните, с които разполагаме, естествено е в медийните анализи те тези имена да присъстват като възможните кандидатури, но ние не сме ги предпоставяли и не сме се опитвали да ги налагаме.

Основен приоритет на АБВ е да се търси сътрудничество между партиите, за консолидация за единен кандидат, посочи още Тодорова.

Искаме да покажем на нашите избиратели, че е възможна друг тип политика. Това каза в предаването "Неделя 150" на "Хоризонт" Жельо Бойчев - член на изпълнителното бюро на БСП, по повод започналите от партията разговори с другите опозиционни партии в парламента за общ фронт - опозиция на ГЕРБ. Той каза още, че очаква Корнелия Нинова да направи доста срещи и разговори с различни формации:

Очаквайте една интензивна работа на ПГ на БСП. Даваме си сметка относно числеността на нашата ПГ и ясното осъзнаване, че са ни нужни съюзници и партньори в налагането на определени решения в НС и това е стремежът да търсим разговор с другите политически сили. Ние не водим общ разговор с другите парламентарни групи, ние слагаме на масата определени приоритети, изключително и приоритетно разработени законодателни инициативи. 

Източник: http://bnr.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини