Плевнелиев чете ”Дядо и ряпа” пред децата

По инициатива на държавния глава Росен Плевнелиев се провежда третото издание на националната кампания за насърчаване на четенето „Чети с мен“.

Инициативата се провежда пред Виенския павилион в Цар Симеоновата градина в Пловдив, където президентът Плевнелиев, писатели, известни музиканти, артисти и политици четат откъси от любими книги

Само заедно можем да успеем. Това беше посланието на президента Росен Плевнелиев. Пред десетки деца и ученици в Градината "Цар Симеон" държавният глава прочете приказката "Дядо и ряпа". 

През тази година се навършват 130-години от рождението на българския писател Ран Босилек.

"Изборът ми на приказка не е случаен, важно е да помним поуката, че само с общи усилия можем да постигнем успехи", каза президентът. Росен Плевнелиев като напомни, че децата трябва да бъдат възпитавани да ценят българското творчество и да обичат четенето. 

"Народните приказки са първата духовна храна за малките", заяви президентът пред младите посетители на инициативата. 

Специален гост на третото издание на „Чети с мен“ е холандската принцеса Лаурентин,посланик на ЮНЕСКО по въпросите на грамотността, председател на фондация The Reading and Writing. 

Откъси от книги четат също: Иван Тотев, кмет на Пловдив; Владимир Пенев, актьор, бивш министър на културата; Мартина Вачкова, актриса; Божана Апостолова, издател, организатор на „Пловдив чете“; Поли Генова, певица; Рафи,певец; Ирмена Чичикова, актриса; Георги Господинов, писател; Валентин Танев, актьор; Владимир Левчев, писател; Дони, певец; Нети, актриса и певица. 

Водещ на събитието е актьорът Стефан Щерев. 

Инициативата на президента Росен Плевнелиев се провежда с подкрепата на Община Пловдив, Министерството на образованието и науката, Министерство на културата, Асоциация „Българска книга“, Съюза на народните читалища, Българската библиотечно-информационна асоциация, фондациите „Глобални библиотеки“ и „Детски книги“, както и на сайтовете „Аз чета“, „Книголандия“ и Love Theater. 

Президентът е гост и на Годишната конференция на „Заедно в час“
  
Годишната конференция на „Заедно в час“ на тема „Образование за успеха на всяко дете“ се открива в новата сграда на Пловдивски университет „Паисий Хилендарски“ в Пловдив. 

Форумът ще събере на едно място цялата общност на неправителствената организация – учители, директори, ученици, корпоративни партньори и съмишленици. 

Основният фокус на конференцията е какво помага на учениците да поемат отговорност за своя напредък и за напредъка на своя клас. През целия ден ще се изследват успешни примери от класните стаи от училищата-партньори на „Заедно в час“. 

По традиция главните действащи лица на конференцията са учениците, заяви Евгения Пеева, изпълнителен директор на "Заедно в час". 

Специални гости на събитието са президентът на България Росен Плевнелиев и заместник-министърът на образованието Диян Стаматов. 

Президентът Росен Плевнелиев  разгледа и ателиета на One Design Week, 2016. Той ще посети няколко изложби и уъркшоп-изложбата на Дейв Хакенс (Холандия) и „Млад конструктор“ (България) в Градската художествена галерия, ул. „Княз Александър I“ . 

Източник: dir.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини