Нов вид осветление: Диамантоид превръща инфрачервени вълни във видима светлина

Учени са успели да получат съединение, което превръща вълните от инфрачервения диапазон в бяла светлина. Изобретението е евтин и ефективен начин да се получи видима светлина и публикувано в Science..

Нилс Вилхелм Роземан (Nils Wilhelm Rosemann) и колеги са конструирали веществото от сяра и оловo. Особеното е, че атомите за разположени във формата на диамантоид - полимерна органична молекула, в която въглеродните атоми са свързани точно както в кристалната решетка на елмаза.  

Нанокристалите са покрити с органични лиганди (в биохимията това са молекули, която се свързват с други, обикновено по-големи молекули).

Когато върху съединението попадне лазерен инфрачервен лъч, структурата на материала в процеса на нелинейно взаимодействие променя дължината на вълната. Р везултат лъчението става видимо за чевешкото око. То дава топла бяла светлина, близка до тази на халогенна лампа с волфрамова жичка.

Откритието на екипа може да се счита за начало на нов източник на светлина с отлични качества, екологичен, ефективен и евтин. Особено ценно е, че свойствата на получената светлина е подходяща за микроскопи и прибори, които изискват висока пространствена резолюция. 

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини