Бум на пазара за… рингово осветление

В средата на 2000-те водещите на новини се сблъскаха с проблем: вече не изглеждаха добре на екрана. Лицата им в реалния живот не бяха променени, но технологията, която ги показваше пред милионите домакинства, надмина собствените си граници. Камерите с висока разделителна способност станаха класика в ТВ студиата, както и големите HDTV телевизори, които показват всеки детайл. Малките дефекти, дебелият пласт грим и всички малки несъвършенства се виждаха като под лупа. Това даде тласък както на пластичната хирургия, така и на бизнесите с грим и студийно осветление.

Когато пандемията се развилня, същото се случи отново. Това едва ли беше най-драматичният ни проблем точно през март, но въпреки това се очерта като проблем. Работата от дома стана нещо масово. Но на екраните повечето хора изглеждат ужасно. Едно е да се видиш блеснал на „мазно” селфи, друго е да се блещиш в камерата по време на продължителен разговор с висококачествено видео на живо пред колегите. Мнозина се дразнят и досега от изгледа на собственото си лице – странни сенки, неудобни фонове, двойна брадичка, зеленикава кожа…

Важно е да изглеждаш добре

Внезапното заглеждане на работещите в домовете им накара много хора да разберат това, което „ютюбъри” и „тиктокери” знаят от години: никой не иска да изглежда зле онлайн. Това е нещо, което влияе несъзнателно. Ако си лекар и провеждаш видеоконферентен разговор с пациент, ако той не вижда добре лицето ти, остава с чувство на недоверие в това, което говориш. Ако си учител, но децата не те виждат добре, лесно се разсейват, не долавят погледа, не забелязват малките и важни мимики на лицето.

Особено зле бива възприеман човек, ако камерата му е лоша или околното осветление е недостатъчно и образът на екрана придобие „призрачни” оттенъци. Така например, един преподавател в САЩ по време на пролетната карантина установил, че заради недоброто осветление в стаята си кожата му на екрана изглежда… зеленикава. Не бихте ли се чувствали странно, ако колега, с когото разговаряте през Zoom, ви изглежда зелен? Най-малкото мнозина биха си помислили, че този човек се чувства зле – болен е или му е много лошо.

В търсене на спасение: рингово осветление

След като стана ясно, че работата от къщи ще остане част от работния микс на съвременния бизнес, много от онези, които се опитват да изглеждат професионално, докато работят от вкъщи, потърсиха решение. И го намериха – в инструментите и тактиките на влиятелните хора в интернет.

Години наред ютубъри, подкастери, тиктокери, стриймъри и инстраграмъри използват най-добрите достъпни, лесни за употреба инструменти, за да изглеждат и да звучат по-добре – стативи за смартфони, стойки за лаптопи, външни уеб камери, микрофони и други подобни. През първите няколко месеца от пандемията някои от тези устройства станаха толкова трудни за намиране, колкото тоалетната хартия.

Най-ценно от всичко обаче се оказва ринговото осветление. Този род осветителни тела се поставят на триножник или се закрепват върху смартфона/лаптопа/телефона. Пръстеновидните лампи са бързо и лесно решение за професионално изглеждащо осветление. Когато се позиционират внимателно, те правят кожата да изглежда гладка, очите – бистри и ярки. Но най-важното е, че правят човека да изглежда добре. А това е може би най-важното за създаването на аура на компетентност и продуктивност пред камерата.

Бум, който търговците не очакваха

Днес ринговото осветление е сред най-купуваните стоки в магазините за електроника. Продават ги и големи, и малки електронни магазини, и магазините за стоки за бита и за дома.

Собствениците на фирми-производители на рингово осветление казват, че това, което им се е случило тази година, е нещо, което не само никога не са очаквали, но и не са си представяли, че е възможно. След бума на пандемията всички складови наличности „се изпариха” до края на април.

Тъй като работата от вкъщи няма да изчезне, някои компании дори осигуряват финансиране на служителите си с цел закупуване на рингово осветление – така, както спонсорират закупуването на комфортен работен стол и външен монитор. Такъв е случаят с Асанте Хачър, който работи в областта на здравеопазването и казва, че доста дълго е търсил как да подобри начина, по който софтуерът за видеоконференции улавя тъмния тон на кожата му.

„Когато нямате физически срещи, визуалното ви представяне, увереността пред камерата и това хората да ви виждат правилно може да бъде важно за създаването на връзка”, казва Хетчър, цитиран от TheAtlantic. "Не всеки има оптимално осветление там, където работи". А и не всякога човек може да разчита на добрата дневна светлина.

Особено ценно е ринговото осветление за тези, които се подготвят да се явят на онлайн интервю за работа. За тях да изглеждат добре е особено важно – създават добро впечатление, изглеждат по-надеждни.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 26.01.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Денят е прекрасен за вас, но поради дреболиите, в които сте се заровили има опасност да не го усетите. Отърсете се за миг от неприятностите и се огледайте. Имате чудесни възможности да направите деня си приятен. Семейството ви с готовност ще се отзове на предложението ви за излет в планината.
26 яну 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Работата ви днес ви предлага много възможности. От вас зависи как ще предпочетете да работите, затова се спрете на най-доброто за момента. Сътрудничеството на работното място днес е особено ползотворно, благодарение на него ще постигнете неща, които не сте и очаквали. Имате време да обмислите отношенията си с любимия човек и може би да преосмислите поведението си.
26 яну 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Убедени сте, че вървите по своя си път и трудно ще се поддадете на внушения, въпреки желанието на някои да ви разколебае. Бъдете последователни в действията си и планирайте дългосрочната си програма, като не пренебрегвате и маловажните детайли в нея. Предстояща визита ще ви направи по-активни в организацията й.
26 яну 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Решавайте възникващите въпроси своевременно, не ги оставяйте да се натрупват. Последователност в работата и дипломатични отношения, това са част от условията да имате повече свобода в действията. Изберете подходящ момент, за да съобщите своето решение на партньора си, с което да го зарадвате.
26 яну 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Почти не съществуват неща, които да са в състояние да ви откажат от намеренията в. И резултатите ще са налице. Амбицията ви по отношение на един проект е особено голяма и сте склонни да действате рисковано. Помислете сериозно какво да направите, за да задържите вниманието на някой, който вече губи търпение.
26 яну 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Днес някои от вас отделят прекалено много време за дреболии. Незначителни спречквания с близките ви в къщи може да развалят настроението ви. Добре е да прекарате деня извън дома, далеч от всякакви проблеми. Възможности в тази насока няма да ви липсват и остава само да проявите нужната решимост. Не се поддавайте на инерцията.
26 яну 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Сега е момента да осигурите финансово бъдещето си. Изключителният успех на проект, който завършвате ще ви позволи да инвестирате средства в много доходоносен бизнес. Интуицията и трезвата ви преценка ще ви подскажат на кого да се доверите.
26 яну 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Ще успеете да свършите по-голяма част от планираното. При добра организация и реална преценка на възможностите ви, няма да ви притесни нищо. Оставяте на втори план сърдечния си партньор и това може да доведе до нежелани последици. Поговорете и обяснете добре намеренията си.
26 яну 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Ще са ви необходими немалко усилия днес, за да осъществите набелязаните цели. Вие обаче сте твърдо решени да постигнете намеренията си и едва ли нещо ще е в състояние да ви откаже. На моменти обаче сте твърде напористи и това може да остави грешно впечатление у околните, така че опитайте се да контролирате емоциите си. Не действайте прибързано.
26 яну 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Личните предпочитания и деловите задачи ще се превърнат в приоритетни за вас, но те ще ви носят добро настроение и печалби. Желанията ви днес ще се сбъдват и без да си давате много труд.. Едно пътуване ще ви срещне с интересни хора. У дома ще научите новини, свързани с по-младите представители на семейството.
26 яну 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Ако се освободите от натоварващи мисли имате предпоставки денят ви да е приятен. Не се лишавайте от нещата, които ви карат да се чувствате свободни и да живеете пълноценно, търсете ги, ако ви липсват. Не пренебрегвайте почивката и мислете за бъдещето си, ще си помогнете от сега, ако подредите добре програмата си.
26 яну 2021

Хороскоп за Риби

Риби
С желание и готовност сте да свършите всичко, което планирате. Въпреки съботния ден програмата ви е натоварена, но ще се справите. Нещо приятно и очаквано ще внесе много светлина и радост в живота ви. До вас ще има някой, който ще ви помогне по-добре да се организирате и да осъзнаете значимостта си за другите.
26 яну 2021
Последни новини