След оспорвана надпревара отборът на ПМГ спечели състезанието, посветено на първоучителите в Смолян

    При голям интерес премина краеведското ученическо състезание, организирано от Община Смолян и Регионална библиотека „Николай Вранчев” – Смолян на тема: „Какво знаем за първоучителите в Смолян”.

    През 2016 г. се отбелязват няколко годишнини на просветни дейци от началото на образованието в Смолян.

    Това са Рада Казалиева, първата среднородопска учителка и поетеса, родена в Райково (1821-1907); Петко Гидиджийски,  учител и книжовник, роден в Устово (1846-1874); Атанас Келпетков,  учител, свещеник, деец на националноосвободителното движение, секретар на Петко войвода, роден в Устово (1856-1926); Димитър Мавров, свещеник и учител, роден в Райково (1856-1942); Георги Дорков, учител, общественик и читалищен деец, роден в Смолян (1866-1939) и Димитър Гаруфалов, един от основателите на Райковската гимназия, автор на химна „Гордей се, Родопа“, роден в Малко Търново (1896-1968).

    Целта на събитието е учениците да научат повече за видни личности от родния край, оставили своя отпечатък в историята на просветното дело.

    Учениците от ПГИ „Карл Маркс” и ПМГ„Васил Левски” показаха завидни знания за посочените по-горе просветни дейци в първия кръг от състезанието и с лекота отговоряха на задаваните им въпроси във викторината.

     Журито, с председател – Таня Марева, директор на Исторически музей-Смолян и членовеЕлена Стоянова – гл.експерт в Държавен архив-Смолян и Магдалена Добрикова – библиотекар-краевед, оценяваха отговорите на участниците.

     Повече точки във втория кръг- представяне на творческата задача, журито присъди на отбора на Професионалната гимназия по икономика. Във втория кръг на състезанието учениците имаха творческа задача-да представят личност, която е оставила следа в историята на училището.

    Райковската гимназия избра да представи първия директор на училището Никола Филипов, а гимназията по икономика– един от възпитаниците на първия випуск от Икономическия техникум и след това учител и пом.- директор на същото училище – Красимир Парунов.

     След оспорвана надпревара повече точки натрупа отборът на ПМГ"Васил Левски" и макар с една точка разлика, стана първенец.  Всеки ученик получи ваучер за книги на стойност 20 лева, осигурени от община Смолян, безплатен едногодишен абонамент за ползване на всички услуги в Регионална библиотека „Николай Вранчев” и ваучери за намаление на обучение в училище „Европа”.

    Отборът на ПГИ ”Карл Маркс” получи ваучери – за всеки ученик – по 10 лв., също осигурени от община Смолян за закупуване на книги и безплатен едногодишен абонамент за библиотеката.

    Наградите бяха връчени от Секретарят на общината Момчил Николов, а от името на училище „Европа” от  Галя Кръстева. Ученици и учители, доказаха за пореден път, че образованието в Смолян заслужава своето челно място в редиците на отличниците.

    СмолянБГвести.нет

    Източник: Smolyan.bgvesti.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини