Заедно в добро или лошо

Едно е сигурно – трябва да гледаш дългоочакваното събиране на Де Ниро и Пачино „Праведно убийство", защото ако изобщо някога си обичал киното, няма нужда от обяснения, когато двете имена заедно са в началните надписи.

Другото сигурно е, че ще се разочароваш.

Да – за съжаление филмът не само не надскача предишните им събирания, но и си стои клекнал под масата, отрупана с клишета от всякакъв вид.

И като говорим за клишета, представи си колко са големи, след като двамата титани не са могли да ги обърнат в своя полза.

Конкретно – става дума за криминална история. Добро ченге и лошо под прикритие. Те са партньори в полицията цяла вечност и всеки е модел на поведение за другия.

Единият от тях обаче избива „праведно" буклука на града като слага на местопрестъплението листчета със стихчета в рими, обясняващи защо престъпниците трябва да умрат.

Съспенс отсъства, действието се точи, но никой дори не си помисля да се отегчи, защото на екрана са Боби и Ал, и това е подкупно рескептиращо.

Разочарованието обаче дебне зад всяка сцена, в която вместо да вием от удоволствието, което силното им актьорско присъствие обикновено носи, се разсейваме от спомени за времето когато режисьорите знаеха как да го провокират.

Огромните приходи и шумът около филма гарантира успех и хонорари и затова сякаш двамата просто са вписали имената си без да е нужно да танцуват, ръкомахат и да се вживяват – те просто са там.

Подкрепят се, разбира се, играят ролите си професионално (Пачино е по-прибран, мъдър и уравносвесен, докато Де Ниро е импулсивен и сексуално агресивен) и накрая се срещат в сцена, която би трябвало да донесе катарзис.

Около тях са амбициозни колеги (Джон Легуизиамо без да преиграва, е в ярка роля) и Фифти Сент (като тежък генгста). Това са и единствените имена, които са за споменаване, защото нито режисьорът, нито сценаристът заслужават да ги помним.

Крими-екшъни от този вид се снимат всеки ден, още в началото е било ясно, че „Праведно убийство" няма да влезе в историята, особено с хип-хоп саундтрака на Фифти, който превръща картинката на моменти в сюжет на гето-клип по MTV.

И въпреки това филмът си заслужава, защото все пак това са Робърт Де Ниро и Ал Пачино – можеш да гледаш дори тяхна снимка заедно, без да ти омръзне.

Ето и трейлъра:
Източник: dnes.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини