Холограмни стикери на дипломите за висше образование

Ще бъдат въведени холограмни стикери на дипломите за висше образование и единен регистър на дипломите от висшите училища. Това заяви министърът на образованието и науката Даниел Вълчев пред журналисти, предаде Агенция "Фокус". Вълчев коментира, че това е един от начините за справяне с фалшивите дипломи, които по никакъв начин не може да се установят, защото са вписани във всички регистри и студентът има оценки по всички изпити.

Според Вълчев всеки стикер ще има номер и той ще отговаря на определен принципал на дипломата. В регистъра ще могат да се проверят множество данни за студентите – за оценките им от изпити още от постъпването в университета до завършването му, дали ползва общежитие и други. До този регистър няма да имат достъп всички, защото в него има и лични данни.

Според Вълчев фалшивите дипломи, които обаче са „вкарани" в документацията на университетите и Министерството на образованието и науката (МОН), е много по-трудно да се установят, отколкото тези, които са „фалшиви на общо основание".

Министърът на образованието загатна идея, която може да бъде реализирана с помощта на министъра на вътрешните работи – поставени лица да влизат на изпити, за да се установи реално как се провеждат те. От миналата година има влязъл закон, според който изпитите, с изключение на тези, които не го позволяват (например по цигулка), трябва да са писмени. Новата система трябва да бъде внедрена до пролетта.

От своя страна депутатът от „Атака" Христо Попов оповести, че в Интернет могат да се намерят 36 900 предложения за фалшиви удостоверения. 1 800 лева струва бакалавърската диплома, а 2 400 лева – магистърската.

Според министър Вълчев обаче информацията във виртуалното пространство не е индикатор, че проблемът е толкова мащабен. „Интернет изобилства от обяви за фалшиви шофьорски книжки и фалшиви паспорти. Това не означава, че у нас изобилства от такива", коментира образователният министър.
Източник: econ.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини