Българска лекарка лишена от 1 млн. паунда наследство

Д-р Биляна Вълкова, 67-годишна, наследява 1 млн. паунда от своя британска пациентка, но впоследствие съдът анулира легитимността на завещанието, пише в-к Телеграф.

Според завещание от 1990 г., Вълкова става едноличен наследник на имуществото в размер на 1 млн. паунда на лекуваната от нея 94-годишна Алис Адамс. След 16-годишна съдебна борба обаче семейството на Адамс успява да обяви въпросното завещание за невалидно.

Въз основа на по-ранно завещание, направено още през 1978 г., съдът постановява имуществото на покойната Адамс да стане собственост на семейството на нейния брат. Според съда, през 1990 г. Адамс е била лишена от възможността да направи адекватно завещание в полза на д-р Вълкова, тъй като по онова време тя е страдала от умерена до тежка деменция.

Съдът е намерил показанията на Вълкова за неубедителни, а самата нея определя като меркантилна и манипулативна. Д-р Вълкова е работела като лектор и лекар-специализант в болницата на Доброволческия червен кръст в Лондон, а също така е работела и в Роял Бромптън и Сейнт Мери в Падингтън.

Въпреки че през 1998 г. Вълкова получава правото да се разпорежда със завещаното й наследство, с настоящето си решение съдът уважава жалбата на родствениците на Адамс от февруари 2005 г. Първоначално ищците пледират, че второто от двете завещания (това в полза на Вълкова) е подписано без наличието на необходимите свидители и поради това е нелигитимно.

Този аргумент не успява да мине пред съда, но в крайна сметка съдебното жури се произнася в тяхна полза, позовавайки се именно на състоянието на умерена до тежка деменция на Адамс по време на написването на второто завещание, пише Телеграф.

Източник: today.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини