И Брюксел разкри български измами за милиони с помощи

17 души са арестувани след претърсвания в няколко белгийски градове

Инспекцията по труда в Брюксел е разкрила схема за измама със социални помощи, пренасочвани към България, съобщиха местни медии, цитирани от БТА. Отбелязва се, че по случая вчера са били задържани 17 заподозрени, а щетите за бюджета се оценяват на поне 1,5 млн. евро.

Извършени са претърсвания в Брюксел, Антверпен и други населени места във Фландрия. Следователите са открили 15 000 евро в брой. В съобщението се уточнява, че измамата е била осъществена с кражба на самоличност и е свързана с изплащането на обезщетения за безработица.

Твърди се, че част от източените средства са били насочени към банкови сметки в България или са вложени в недвижими имоти в нашата страна. Белгийската полиция е разпоредила да бъдат запорирани 105 банкови сметки в Белгия и е поискала сходни действия от българска страна.

Това е вторият подобен случай в последните месеци, след като беше разбита българска група за точене на милиони помощи и във Великобритания. Само преди няколко дни от българското МВР, откъдето тръгна и разкриването на схемата в Лондон, обявиха, че са работи по темата и със служби в други държави.

„СЕГА“ припомня:

Петима българи стоят зад най-мащабната схема за източване на социални помощи в Англия и Уелс, съобщи в началото на април т.г. британският ежедневник „Дейли мейл“. В продължение на години българите са източвали с фалшиви документи пари за т.нар. универсален кредит - социална помощ за бедни и безработни, която преди десетина години замени шест други вида помощи в социалната система на Англия. Присвоената сума е 54 млн. британски лири, около 63 млн. евро. Измамниците са ползвали социалната система като банкомат, обяви обвинението в съда.

Петимата българи давали консултация как човек да се регистрира в системата и да кандидатства за помощи. Зад този привидно легален бизнес, какъвто има в почти всяка държава за диаспората ни, те въртяли машина за заявления, с които през фалшиви документи получавали помощи. За помощите кандидатствали с комбинация от фалшиви и истински самоличности. Една от жените в групата държи хранителен магазин в Уд Грийн.

Измамите са извършени в периода 2016-2021 г. Парите са получени през 6000 фалшиви заявления. Петимата са арестувани през 2021 г. след операция  на местната полиция.

При обиска в домовете на петимата полицията открила пачки със 750 000 британски лири, 900 мобилни устройства, стотици формуляри за кандидатстване, натъпкани в кашони. В профилите в социалните мрежи на петимата се виждат кадри от луксозния живот, който са водели на гърба на социалната система. На едно видео петимата хвърлят банкноти от 20 лири като конфети в апартамент.

Само преди дни по случая в Лондон бяха осъдени петима българи, членове на организираната престъпна група. На 30 май медиите на острова съобщиха, че те са осъдени от британски съд на общо 25 години и 5 месеца лишаване от свобода. Подсъдимите по случая са Гюнеш Али (на 34 години), Галина Николова (39 г.), Стоян Стоянов (28 г.), Цветка Тодорова (53 г.) и Патриция Панева (27 г.).

Веднага след това българското МВР обяви, че няколко хиляди българи са взимали незаконно по около 2000 паунда средномесечно по схемата за измами със социални помощи от Великобритания.

 

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини