Буш отново успокоява американците за кризата

Американският президент Джордж Буш отново се опита да успокои сънародниците си, изтъквайки дългосрочната устойчивост на икономиката на САЩ. По думите му въпреки финансовата криза те не трябва да губят доверие.

В краткосрочен план ние ще продължим да срещаме предизвикателства. Но в дългосрочен план американците не трябва да губят доверие. Това каза Буш в седмичното си обръщение по радиото. Президентът подчерта, че САЩ имат най-силната и най-устойчивата икономика в света. Когато в миналото сме се сблъсквали с трудни изпитания, американският народ винаги се е показвал на висота. Точно това ще направим и сега, добави той.

Буш направи изявлението си по радиото след една черна седмица на световните борси, макар Уолстрийт да успя в петък да ограничи загубите. В края на деня индексът Дау Джонс загуби 1,49% (128 пункта), след като през деня се срина със 700 пункта.

Според американския президент тези загуби са предизвикани от несигурността и страха. Той увери, че неговата администрация действа и ще продължи да го прави, за да намери решение на кризата и възстанови стабилността на пазарите. Президентът припомни, че стотици милиарди долари са инжектирани през последните седмици в банковата система. Целта на тези усилия, изтъкна той, е да се помогне на собствениците на недвижими имоти да рефинансират кредитите си. /БГНЕС
Източник: bgnes

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини