Изчислителната мрежа на Големия адронен колайдер започва работа

Започва работа свръхмощната изчислителна мрежа Worldwide LHC Computing Grid, предназначена за анализ на данните, които ще се генерират в хода на експериментите в Големия адронен колайдер (LHC).

В процеса на работата си ускорителят ще генерира колосални обеми информация – до 15 милиона гигабайта на година. Анализът на тези данни ще бъде възложен на мрежата Worldwide LHC Computing Grid, обединяваща 140 компютърни центъра в повече от 30 страни. Потоците информация от Европейската организация за ядрени изследвания (CERN) по наети оптични магистрали ще се пренасочва между 11 големи изчислителни площадки на територията на Европа, Северна Америка и Азия, а след това ще се изпраща към центровете по цял свят.
Според специалистите, мрежата Worldwide LHC Computing Grid ще позволи да се изчисляват от 250 до 500 хиляди задачи в денонощие. При това, обработката на всяка задача на съвременен процесор, изпълняващ сам отделни операции, може да отнеме от няколко часа до няколко дни.
Проектът LHC е замислен още през 1984 г., а неговата реализация започва през 2001 г. Големият адронен колайдер представлява най-големия в света ускорител на частици, разположен в 27-километров тунел на границата между Франция и Швейцария. Строителството на комплекса погълна осем милиарда долара.
Трябва да отбележим, че в момента работата на Големия адронен колайдер е спряна поради сериозна авария, провокирала значително изтичане на течен хелий. По предварителни данни, инцидентът е станал заради повреда в електрически контакт между два магнита. Ремонтът на колайдера ще отнеме няколко месеца, затова ускорителят отново ще заработи едва от пролетта на следващата година. Независимо от това, тържественото откриване на колайдера ще се състои на 21 октомври.
Източник: pcworld.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини