ВНИМАНИЕ !Акинетон - новата мода сред тинейджърите

В предаването "Господари на ефира" беше излъчен репортаж, в който тинейджърите купуват и се друсат свободно с медикамента Акинетон. Като най-голямата тийн медия бихме искали за ви запознаем какво всъщност представлява този препарат.

Акинетон е медикамент, предписван за паркинсонов синдром. Според листовката след употреба на Акинетон могат да се наблюдават следните странични ефекти: уморяемост, замаяност и сънливост. Главно при приемане на по-високи дози се наблюдава възбуждане, тревожност, обърканост, еуфория, понякога нарушения в паметта и в отделни редки случай халюцинации и делириум, нервност, главоболие и безсъние. Понякога при приемане на Akineton са наблюдавани дискинезия (прегъване на жлъчния мехур и жлъчните пътища), атаксия, мускулни потрепвания и нарушения на речта.

При предозиране съществува риск от сърдечен и респираторен колапс. Тинейджърите използват Акинетон, за да получат страничните ефекти. В комбинация с алкохол те се засилват значително.

Митове

Щом се продава в аптеките няма страшно. - Хората си мислят, че след като са купили даден медикамент от аптеката няма проблем. Липсва и чувството на вина. Липсва и усещането, че употребяваш наркотични вещества.

Ще опитам само веднъж и нищо няма да ми стане - употребата на лекарствени медикаменти без лекарско предписание особено може да доведе до трайно увреждане на тъкани и органи, а в комбинация с други медикаменти и заболявания, за които дори може да не предполагате, че имате - може да доведе и до смърт. Дори при еднократно приемане.

Вече съм опитвал и нищо ми няма, мога да опитам отново - всяко едно приемане на медикамента може да доведе до различни ефекти в зависимост от дозировката, други вещества, които сте консумирали преди или по време на приемане на медикамента.

Припомняме ви, че всяка форма на самолечение и на приемане на медикаменти е опасна за вашето здраве. Няма разлика в това да употребявате наркотици или да се "друсате" с хапчета, закупени от аптеката. Бъдете разумни!

В случай, че някой ваш познат е употребил медикамента и е изпаднал в безпомощно състояние, не се опитвайте да помогнете чрез даване на каквито и да било други медикаменти! Обадете се на телефон 150, а ако на него не ви повярват, че имате сериозен проблем потърсете 166. Запомнете вие не сте извършили престъпление за това няма от какво да се страхувате да потърсите органите на реда. В случая те могат само да ви помогнат да спасите живота на вашия приятел.

И ако до момента не ви е станало ясно - не употребявайте Акинетон и други подобни препарати без лекарско предписание!!!
Александър Ненов

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини