Фашизмът се завръща в Италия?

В деня, в който червена България празнува Девети септември, в италианските медии се носят тревоги за завръщане на фашизма, след като в рамките на два дни двама водещи политици изразиха симпатия със стария режим на Мусолини, предаде Ройтерс.

В понеделник министърът на отбраната Игнацио Ла Руса, в реч пред мемориала за загиналите в борбата с немската окупация антифашисти, почете паметта и на войниците от парашутната дивизия „Нембо", служила на фашисткия диктатор Бенито Мусолини на страната на немците.

„Бих предал съвестта си, ако не си припомня мъжете и в другата униформа, тази на Италианската социална република, които също са се били в защита на страната си, според собствените си разбирания," каза Ла Руса по време на церемонията, с която беше отпразнувана 55-тата годишнина от защитата на Рим от нацистка окупация.

Ден по-рано, в неделя, кметът на Рим Джани Алемано заяви, че „макар законите на Мусолини за расовата дискриминация да са абсолютното зло, същото не може да се каже за цялото фашистко движение". Алемано е бивш лидер на неонацистко младежко движение.

Иронично, тези му забележки бяха изказани по време на посещение в Израел. По време на режима на Мусолини италианските евреи са били изхвърляни от училищата и държавните служби и преследвани от закона, а над шест хиляди са загинали в концентрационни лагери.

И Алемано, и Ла Руса са членове на Националния алианс – наследници на фашистката партия на Мусолини, които сега се представят за консерватори. В правителството на консервативния Силвио Берлускони коалиционен партньор е също и Северната лига, която се бори срещу имигрантите.

Откакто се върна на премиерския пост през май, Берлускони и правителството му понасят постоянни обвинения в расизъм и фашизъм, главно заради твърдите си позиции срещу нелегалните имигранти и циганите.

Източник: bgvesti.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини