Български триумф на кинофестивала в Сараево

"Коридор №8" и "Развод по албански" обраха наградите за документален филм, а "Светът е голям и спасение дебне отвсякъде" спечели публиката и получи нови 4 фестивални покани по време на кинофестивала в Сараево.
"Коридор №8" на Борис Десподов взе Голямата награда "Сърцето на Сараево" за най-добър документален филм в един от водещите кинофестивали в Централна и Източна Европа - Сараево. Това е поредната награда за филма, който стартира към звездите от фестивала в Берлин с наградата на екуменическото жури, предаде Slovesa.
Любопитното е, че Борис Десподов е получил вдъхновение за създаването на филма от легендата Джери Шацбърг, когато бе председател на журито на София Филм Фест.
"Коридор №8" е третият филм на продуцентската компания "Агитпроп", който печели в Сараево.
"Развод по албански"на Адела Пеева спечели Наградата за човешки права в раздела за документални филми. След като филмът бе сред номинациите на Европейската филмова академия през 2007 г., той отново превзема върхове на международните кинофестивали.
"Светът е голям и спасение дебне отвсякъде" бе в програмата Регионален фокус, съставена от 7-те най-значими филми, правени в региона през последната година, според организаторите. Филмът спечели сърцата на зрителите и поредни покани от престижни кинофестивали.
Само в Сараево "Светът е голям и спасение дебне отвсякъде" получи покани от фестивалите в Цюрих (конкурс) и Битола ("Братя Манаки") през септември, Котбус (ноември) и Триест (януари). Така до момента филмът има над 15 потвърдени участия в международни кинофестивали само за два месеца от международната му премиера и се превръща в най-търсения български игрален филм през последните години.
Българското участие бе украсено от музиката на Фестивалния Бенд на София Филм Фест, който изнесе паметен концерт по случай обявяването на съвместното събитие, което фестивалите в София и Сараево ще организират през 2009 –"Sofia Cinelinks Sarajevo".
То е свързано с лансирането на новата програма на Европейския съюз "Медиа Интернешънъл", която подкрепя инициативи между държави от ЕС и държави, които не са членки на ЕС.
Концертът бе свързан естествено и с премиерата на "Светът е голям и спасение дебне отвсякъде" в Сараево. В шоуто се включи и Стефан Вълдобрев, който е композитор и актьор във филма, а групата записа една песен за саундтрака по негова музика.
Източник: dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини