Расте интересът към българското кино, според председателя на Асоциацията на българските киносалони

Расте интересът към българското кино, коментира за БТА Божидар Илиев - председател на Асоциацията на българските киносалони. По думите му напоследък родните ни продукции набират изключително висока скорост и две години подред са със силно растящ пазарен дял. Експертът се надява в недалечно бъдеще в националния топ 20 първите пет места да заемат български заглавия, като изместят традиционно водещите засега холивудски продукции.
Българското кино в голяма степен запази художествените си качества, но започна да се обръща и към публиката, посочи Илиев. Според него то вече не е толкова авторско, а творците са започнали да отправят послания към хората, което е направило филмите по-гледаеми. Фестивалното и авторското кино не винаги се възприемат от масовия вкус, смята Илиев. По думите му се е появила много силна школа млади актьори и в последните заглавия се наблюдава все по-качествена актьорска игра.

Възражда се и детското кино

Възражда се и детското кино, увери също Илиев. Според него имаме талантливи млади режисьори и даде за пример Андрей Хадживасилев, реализирал два детски филма. В сферата на анимацията обаче българското кино е мъртво, смята експертът. По думите му е крайно време да се прави поне един пълнометражен анимационен филм годишно. Илиев заяви, че е повдигал въпроса и на срещи в Националния филмов център. Ние имаме прекрасни български истории, като Хитър Петър, Ян Бибиян, детски приказки, припомни Илиев.
Според него в съвременния кинопоказ публиката има огромен глад за детски филми. „Буквално, каквото излезе на екран се гледа, защото детските филми са много малък процент. Случва се по месец, месец и половина да се върти едно и също заглавие, защото няма друго. Изумява ме как българското кино все още не се е обърнало в дълбочина към родната ни литература“, недоумява експертът. По думите му в тази насока би била уместна и държавна инвестиция, като част от образователната програма. Интересно е с образователна цел да се покаже режисьорската и кинематографична гледна точка на любопитна творба, категоричен е Илиев.

Публиката постепенно се връща

Публиката постепенно се връща в киното, сподели още председателят на Асоциацията на българските киносалони. По думите му у нас има 207 действащи екрани. Практически няма български град с над 30 000 души население без кино, твърди Илиев. Възстановено е най-старото държавно кино в Габрово, стояло затворено години наред. Кино отворило врати и в стара, емблематична сграда в сърцето на Велико Търново, а инвеститорите получили специални благодарности от кмета на старопрестолния град. Обновеното кино в Карлово се радва на добър успех. В Търговище през януари миналата година се запалило киното при късо съединение. Сега заедно с усилията на читалището и общината салонът се възстановява, пусната е втора зала. В Перник седмото изкуство се завърна след 20-годишно прекъсване с модерен кинокомплекс с четири зали. Отварят врати и все повече летни кина - в Радомир, Ахтопол, Приморско, Китен и др.
„Стараем се да показваме почти целия репертоар, защото в България той е ограничен заради пиратството“, посочи Илиев. По думите му у нас се пускат около 140 заглавия. Сравни ги с Хърватия, където излизат над 300 филма годишно. „При нашия изключително скромен репертоар успяваме на всички заглавия да дадем шанс, според потенциала си да се срещнат с публиката“, допълни Илиев.
Пандемията тежко засегна киното, каза още специалистът. По думите му е имало дни с по 2-3 зрители, дори прожекции без нито един зрител. Все повече обаче салоните оживяват, около 50 процента се е възстановила посещаемостта.

Пиратството е бич за киноразпространението

От Асоциацията на българските киносалони отправят апел към новите законотворци за прекратяване на пиратството. Този крупен, изцяло незаконен бизнес, е най-големият бич за кинопоказа и киноразпространението, твърди Илиев. Той посочи за пример Испания, която е посегнала на пиратството и за кратко време пазарът на кинопоказа е регистрирал 30 процента ръст. Производството, разпространението и показът са много свързани, нарастването на едното повлича като лавина и останалите процеси, уверява Илиев. Според него пиратството води до огромни загуби и за фиска, както и нереализирани работни места.

 

Източник: Perunik.COM

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини