Lightning Car - спортен, електрически, дебютант

Ново: Досега изглеждаше, че Tesla Roadster няма никаква или поне почти никаква конкуренция на пазара за спортни електрически автомобили. Това обаче е на път да се промени, тъй като британската компания Lightning Car Company съобщи за пускането на изцяло електрически GT автомобил, който ще направи дебюта си по време на автомобилното изложение в Лондон, стартиращо на 23 юли. Компанията дори започна да приема поръчки в края на миналата година, като скоро първите бройки от спортния електрически модел би трябвало да достигнат до своите собственици.




История: Сегментът на електрическите спортни автомобили е на път да стане още по-привлекателен с официалното съобщение, че британската компания Lightning Car Company вече приема предварителни поръчки за изцяло електрически GT автомобил, който би трябвало да бъде пуснат в началото на 2009 година. За първи път се чу за подобен модел през юни миналата година, но оттогава дизайнът на колата се промени видимо, като сега вече са налице и детайли за окончателната спецификация.

Сърцето на този GT ще бъде електрическа задвижваща система с мощност от 700 к.с.Агрегатът ще разчита на нано титанатна технология за батериите, което е достатъчно да ускори автомобила до 100 км/ч със старт от място за точно 4 секунди. Максималната скорост пък според официални данни е 208 км/ч. Електрическата система, наречена Hi-Pa Drive, разчита на четири постоянни магнитни мотора, развиващи поне 120 kW във всяко колело. Те предлагат и постоянен тракшън контрол и технологията за регенеративно спиране независимо на всичките четири колела.

Американските конкуренти от Tesla Motors имаха някои съществени проблеми със своите предавателни кутии в моделите си Tesla Roadster, като именно това и забави представянето на автомобила им. Lightning обаче смятат, че няма да имат подобни проблеми. Тъй като въртящият момент си се развива в своето колело, няма такива неща като трансмисии, диференциали, оси и други подобни.

Една от ключовите силни черти на електрическия автомобил е, че имат максимална възможна мощ в колелата по всяко време, което не важи при бензиновите двигатели, където максималната мощност е на разположение при по-високите обороти. От ръководството на компанията твърдят, че със само 10 минути зареждане на автомобила ще могат да бъдат изминати 400 км, като при настоящите цени това би означавало, че една миля ще струва 2.5 цента.

За да се намали допълнително теглото, каросерията е изработена от въглеродни влакна и Kevlar и дори когато всички батерии са на борда, разпределението на теглото в това GT е 48/52 предна спрямо задна ос. Трябва да се отбележи и че автомобилът се предлага със серия луксозни екстри като климатик, сателитна навигационна система и кожена тапицерия.
Източник: rs-auto.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини