Съдът: Опъвайте палатки на Иракли, като ви харесва

Бургаският Административен съд спря действието на забраната на Община Несебър за къмпингуване в защитена местност "Иракли".

Решението на магистратите е на първото заседание по делото. Забраната за къмпингуване е спряна до окончателното произнасяне на съда по спора.

Делото е образувано по жалба на гражданската група "Да спасим Иракли" срещу решение на Общинския съвет в Несебър. На заседание в началото на май местните съветници решиха да бъде забранено поставянето на палатки на територията на общината, включително и в защитената местност "Иракли", а глобата за нарушителите да бъде до 5000 лева.
Мотивите на Административния съд са, че палатките сами по себе си не увреждат обществения интерес за опазване на реда и на чистотата, който е добре защитен с другите забрани в същата наредба, но увреждат правата на гражданите да пътуват и да почиват както обичат.

Веселин Паскалев от гражданската група "Да спасим Иракли" заявява днес с писмо до медиите, че забраната на Община Несебър е очевиден пример за превратно упражняване на власт от страна на общината, която с привидно законната цел да опазва обществения ред и чистотата всъщност цели съвсем друго - да изгони любителите на природата от плажа в "Иракли".
Източник: dir.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини