София под блокада заради Кондолиза Райс

Посещението на държавния секретар на САЩ Кондолиза Райс ще блокира София на 9 юли. Идеалният център на столицата ще бъде под полицейска и снайперистка обсада за няколко часа в сряда. Булевардите ще бъдат блокирани, а сигналът на мобилните телефони - спиран.

Дясната ръка на Джордж Буш пристига в България от Чехия, където ще подпише договор за разполагане на радарна станция от системата за ПРО на САЩ на полигона в Бърди, пише в. "Монитор".

Все още не е ясно кои улици и за колко време ще бъдат затваряни, но със сигурност движението ще бъде спирано, докато минава VIP кортежът, потвърдиха и от полицията, и от общината. Графикът за блокиране на улиците се очаква да стане ясен днес.

Столичани ще останат без джиесеми за няколко минути по трасето на държавния секретар на САЩ Кондолиза Райс. Снапейристи ще пазят пътя на дясната ръка на президента Джордж Буш от покривите на сградите. Прането на хората най-вероятно ще трябва да бъде разчистено.

Спецекипите на "Сикрет сървиз" вече тренират, съобщиха източници от секретните служби. Охранителите трябва да са отлично подготвени и винаги нащрек, за да пазят Кондолиза Райс като папата.

Движението на коли по Ларгото и част от идеалния център със сигурност ще бъде абсолютно забранено. Най-вероятно там ще бъдат допускани само живеещите и работещите в района, и то след показване на документ за самоличност и специално уверение, че са служители на дадена фирма.

Летище София ще бъде блокирано по време на кацането на американската делегация предобед на 9 юли. По всяка вероятност ключовият булевард "Цариградско шосе" също ще бъде затворен за определен интервал от време. Това обаче ще докара недоволството на софиянци заради огромните колони от коли, които ще задръстят шосето.

Все още не е ясно колкото точно полицаи ще охраняват визитата, но ще са достатъчно, казаха от пресцентъра на МВР. Между 2000 и 3000 ченгета пазиха президента на САЩ Джордж Буш по време на визитата му през юни миналата година.

Държавният секретар на САЩ Кондолиза Райс ще остане в София само 5-6 часа. Веднага след пристигането си тя отива на "Дондуков" 1, за да се срещне с премиера Сергей Станишев и да разговаря с него за щатския противоракетен щит в Европа. Очаква се районът на Ларгото да е блокиран от 10,30 сутринта.

След това се очаква Райс да прескочи до "Дондуков" 2, където ще получи от президента Георги Първанов орден "Стара планина". Вечерта дясната ръка на Буш заминава за Полша.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини