Откриха планета годна за живот

Близо до умираща звезда бе открита планета с маса 1/20 от тази на Слънцето, която по размери и условия на живот е близка до Земята, съобщи японско-новозенландската астрономическа група МОА.

В Asrtophysical Journal е публикувана статия, която описва резултатите от това изследване.

Групата, състояща се от японски и новозенландски астрономи се нарича Microlensing Observations in Astrophysics - MOA. Те търсят планети, които кръжат около други звезди, тъй като в тези случаи при изкривяване на орбитата могат да се появят детайли, по които да се съди за параметрите на звездите-спътници.

Астрономите са открили една от най-малките планети, за които е известно,че могат да съществуват. Нейната маса е само 6% от слънчевата и свети милион пъти по-слабо от Слънцето. Заради малката си маса на нея не могат да протекат ядрени реакции и тя принадлежи към класа на "умиращите" звезди.

Откритата планета получи индекс MOA-2007-BLG-192Lb, тя е малко по-голяма от Земята, радиусът на орбитата й е като този на Венера, и вероятно е малко по-студено отколкото на Плутон.

Въпреки това положението на планетата предполага наличието на мощна атмосфера и океан на повърхността.Ако ядрото на планетата се загрява от радиоактивни вещества и океанът не е замръзнал, то е възможно там да има условия за живот.

"Преди не сме срещали планета с маса по-малка от 20% от слънчевата, но това откритие доказва, че можем да се надяваме и на други малки планети, които имат маса като земната", казва Дейвид Бенет от университета Нотр-Дам в САЩ.

Откритието стана възможно благодарение на новия телескоп, закупен със средства от японска страна, който е най-мощният уред за подобни изследвания.Снабден е с камера, която може едновременно да следи откъс от небето с рамер 13 пъти по-голям от пълната площ на Луната.
Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини