Откраднаха изключително рядък мотоциклет

Във Великобритания е откраднат изключително рядък мотоциклет, а именно Moto Guzzi Falcone, който е произведен преди доста десетилетия за нуждите на италианската армия.

Мотоциклетът е бил в реставрационна работилница в град Конингсби, графство Линколншир.
Задачата на крадците била улеснена от факта, че ключовете на мотора били на него, а и сама машина била оставена без надзор. Заедно с Moto Guzzi откраднати и Suzuki SV650, Suzuki GT75 и Ducati SS900.

Полицията води разследване. От изключителна важност, по думите на пострадалите е да се върне Moto Guzzi.На крадците ще им бъде изключително трудно да го продадат, тъй като във Великобритания има само два такива мотоциклета.

Историята на мотоциклетите, носещи емблемата с разперилия криле орел започва преди цели 85 години, в далечната 1921 г., когато на 15 Март е основана Societa Anonima Moto Guzzi. Партньори в това начинание са известния генуезки корабособственик Емануеле Виторио Пароди, сина му Джорджо и неговия боен другар от италианските ВВС и мотоциклетен ентусиаст Карло Гуци. Като всеки истински мотоциклетен ентусиаст, Карло Гуци не можел да си намери подходящ мотоциклет, затова решил да си го направи сам.

Първият прототип бил произведен през 1919 г. в работилница в Мандело дел Ларио, градче близо до Милано, с помощта на ковача Джорджо Рипамонти. Известен като G.P. (Guzzi-Parodi), според инициалите на партньорите, той бил с работен обем 500 см3, с един цилиндър, 4-клапанна глава и горен разпределителен вал. Имал мощност 12 к.с., развивал 100 км/ч и взаимствал много от авиационната технология, добре позната на конструктора. Революционен и изпреварил времето си, G.P. бил модифициран няколко пъти, преди да се достигне окончателната версия, най-вече за да се намалят производствените разходи. Името G.P. било изоставено, поради объркването с инициалите на Джорджо Пароди. Така се родило името Мото Гуци, както и днешната емблема, с разперилия криле орел, в памет на състезателя Джовани Равели, който трябвало да е 3-тия партньор в начинанието, но загинал трагично в самолетна катастрофа.

И така, през 1921 г. се родил Нормале, първият модел за продажба на пазара, с 8 к.с. мощност и 80 км/ч максимална скорост, който изминавал 30 км с 1 л гориво.

Още веднага след това Мото Гуци участва в спортни състезания, първото от които е трудното рали Милано-Неапол. Двете Мото Гуцита завършват на 20 и 22 място. Но победата идва само 30 дни по-късно, на 25 септември 1921 г., когато Мото Гуци печели легендарното Тарга Флорио с пилот Джино Финци. С това започва победната серия, включваща 14 световни титли и 11 турист трофита.


През 1928 г. е произведен първият мотоциклет клас Гранд Туризъм, със задно пружинно окачване, наречен Нордж, на името на състезанието до Полярния кръг, в което братът на Карло, Джузепе Гуци участва в продължение на няколко месеца.

През 1934 г. Мото Гуци става най-важната мотоциклетна фабрика в Италия.
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини