Безмитните магазини затварят до месец

Безмитните магазини и бензиностанции се закриват един месец след като влязат в сила промените в Закона за безмитната търговия.

Това реши парламентът, след като прие на второ четене поправките в закона за безмитната търговия, предаде БГНЕС.

В промените на закона се посочва, че това са магазините, намиращи се по сухопътните граници със страните, които не са членки на ЕС.
Със 164 гласа "против" и един "въздържал се", народните представители отхвърлиха текста на бюджетната комисия, предвиждащ след преустановяване на дейността като безмитни магазини, операторите на търговските обекти да продължат да ги ползват за продажба на стоки с включени мита, акциз и ДДС.

Със закриването на търговските обекти се прекратяват лицензите за извършване на безмитна търговия, а в деня на влизане в сила на закона се прекратява и действието на заповедите за търговска дейност. Сградите на магазините и на бензиностанциите стават държавна собственост и ще се използват за целите на граничния контрол.
Депутатите единодушно отхвърлиха предложението магазините да продължат да работят със стоки с начислени ДДС, мита и акциз.

След като влезе в сила законът, правителството в едномесечен срок ще направи промени в нормативната уредба, с които ще определи условията и реда за дейностите на територията на сухопътни, гранични-контролно пропусквателни пунктове.
Източник: dir.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини