1000 ТИР-а в 15 града протестираха срещу скъпия дизел

Превозвачи от цялата страна протестират срещу цените на дизела.

Над 1000 камиона се събраха на протест в 15 града.

Около 100 камиона участват в протеста на един от входовете на София в посока Враня.
Камионите са паркирали в най-дясната лента.

От Конфедерацията на сдруженията на автомобилния транспорт казаха, че той е предупредителен.

Дали ще се превърне в ефективен, зависи от резултатите от утрешната среща на превозвачите с представители на вносителите и дистрибуторите на горива. Както и в зависимост от поведението на управляващите, ще се реши допълнително дали да се организират по-мащабни протести от сряда.

Сред исканията на автомобилните превозвачи са възстановяване на акциза върху горивата, подобно на възстановяването на ДДС, или отмяна на акциза до приключване на кризата с горивата.

Също така и обявяване на криза на пазара на автомобилните превози, което означава прекратяване за срок от 6 месеца на регистрацията на нови автомобилни фирми или нови автомобили.
От бранша настояват на това, че покачването на цените на горивата води до фалит на малките фирми.

200 тежкотоварни камиона преминаха през кръстовището през Дунав мост и се построиха в колона по международния път Букурещ - София. От каросериите се развяват български знамена. Въпреки че полицията охранява колоната, движението към град Бяла е затруднено.

Варненските превозвачи се събраха също на протест и преминаха през основните пътни артерии на града. На митинг пред Варненската корабостроителница те ще приемат декларации до правителството.

В Добрич повече от 60 тежкотоварни камиони излязоха на пътя за Варна и изминаха 18-те километра до добричкото село Стожер с минимална скорост.

Въпреки че до блокиране на пътя не се стигна, движението в сутрешните часове по пътя за Варна беше затруднено. Според превозвачите, една трета от транспортните фирми ще фалират, ако цените на горивата продължат да растат.

Близо 30 камиона от Плевен се включиха в първия ден от протеста на превозвачите срещу високите цени на горивата.

В 08.00 часа сутринта камионите спряха в страничната лента на главния път София - Русе, без да пречат на движението. Час след това колоната от тежки машини тръгна на протестна обиколка, без обаче да навлиза в града. Не се стигна до блокиране на пътя и спиране на движението.

Около 100 товарни автомобила от различни фирми от Бургас и региона се събраха днес на предупредителен протест на улица "Крайезерна".

Протестни акции имаше и в Сливен, Велико Търново, Търговище, Пазарджик, Габрово, Севлиево.

Припомняме, снощи се състоя тричасова среща между представители на превозвачите и министрите Мутафчиев и Орешарски.
На нея стана ясно, че проблемите са сериозни, не могат да бъдат разрешени веднага, както и че не са в компетенцията на двамата министри.

В същото време вчера Лукойл България разпространи писмо, в което се казва, че компанията отдавна е предупреждавала какво ще стане.
Правителството вместо да се справи със сивия сектор, започна да вдига акциза на горивата, за да пълни хазната, заявяват от компанията.

Kаквото и да се реши на разговорите с превозвачите, ще бъде временна мярка при продължаващото поскъпване на горивата. Браншът трябва да разработи цялостна стратегия за развитието си и да я представи в транспортното министерство, защото трудностите пред този бизнес тепърва предстоят

Петър Мутафчиев
Столична община е разрешила протестни действия само до входа на града.

Камионите започнаха да се събират в 8 часа сутринта в района на Църна Маца.

От МВР предупреждават, че освен по Южната дъга но "Околовръстен път" на столицата, се очакват затруднения в движението и в другите градове.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини