Интернет - разделение по пол и образование, в проценти

Това дали е мъж или жена и с какво образование е са основните характеристики, формиращи интереса на българския Интернет потребител, става ясно от проучване на Nielsen Online (поделение на The Nielsen Company), публикувано на 9 май от представителя й за България, Ноема.
Търсене на полезна информация, преглед на актуалните събития в новинарските уеб сайтове, чат във форуми и месинджъри, електронна поща и сваляне на музика и филми са петте най-популярни дейности в мрежата у нас, заключават провелите проучването експерти на фирмата.

Около 30 хил. потребители, в продължение на две седмици, са участвали в допитването на Nielsen Online за демографския и поведенческия профил на ползващите световната мрежа. Около две-трети от тях са работещи, а останалата една-трета - ученици и студенти.

Близо 1500 от попълнилите анкетата са хора със свободни професии - лекари, адвокати, консултанти и др., а също около 1500 - собственици на фирми и работодатели. Две хиляди са мениджърите на високо и средно равнище.

Сред задачите на изследването е била и тази да се постигне по-добро разбиране на Интернет аудиторията и нейното поведение, както и да се открои сегментацията на потребителите, за целите на медия планирането и за оптимизация на онлайн продуктите.

По време на изследването е била покрита аудиторията на 150 български сайта, собственост на 13 водещи медийни групировки.

Като демографски групи, ползващите изследваните сайтове живеят предимно в градовете. Близо 34% от тях са жители на София, около 9% на Пловдив, а други 8% на Варна. Това са и трите града у нас, където поради броя на населението има и най-много Интернет потребители.

Разделението между мъже и жени се е оказало почти равно, а около 60% от всички участници в анкетата са на възраст между 18 и 35 години. Почти три пъти по-висок от средния за населението на страната е делът на хората с високо образование (бакалавър, магистър и доктор). Около 22% от запитаните имат личен месечен доход над 1000 лева.

Профилът на потребителите е различен за различните категории сайтове, според съдържанието което последните предлагат, твърдят от Nielsen Online.

Ако сайтовете с информация за текущи събития и глобални новини, както и сайтовете за намиране на работа и кариерно развитие се посещават поравно от мъже и жени, то страниците за бизнес и финансови новини, както и тези за автомобили, нормално са преобладаващо "мъжки" сайтове.

Обратно, сайтовете за семейството и начина на живот (лайфстайла) могат без съмнение да бъдат определени като "дамски". Над 85% от посетителите на сайтове за красота и за отглеждане на деца и около 75% от посетителите на сайтове, свързани с храна, диети и готвене, са жени.

Повече от 60 на сто от всички, интересуващи се от бизнес и финансови новини, са хора с високо образование. От перспективите за намиране на работа и правене на кариера се интересуват почти равно количество потребители с високо образование и хора със средно и по-ниско образование.

Сред интересуващите се от информация и новини за стила на живот и родителството също се наблюдава "паритет" между двете образователни равнища.

Четирима от всеки пет потребители на Интернет най-малко веднъж на ден прекарват времето си в мрежата. Там тяхното внимание се фокусира основно върху пет дейности:намиране на информация през търсачки - за работа, за училище, за продукти и услуги, за покупки и за развлечение; четене и писане съобщения и/или изпращане и получаване на документи през електронна поща; обменяне на съобщения с приятели и познати (чат), осведомяване за събитията от деня чрез новинарски сайтове; и, не на последно място, сваляне на музика, филми и софтуер.

Следващи по популярност са лайфстайл сайтовете и онлайн списанията, порталите за запознанства, за нови технологии и комуникации, за автомобили.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини