Марихуаната на мама е най-добра

Изящен актьор, майстор на импровизациите, интересен режисьор и художник, един от най-популярните живи драматурзи на Италия, чиито пиеси от години се играя по сцените на театрите от всички континенти е Дарио Фо.Той е създал около седемдесет пиеси, близки до естетиката на Комедия дел` арте и вариететния театър. През 1997 г. е удостоен с Нобелова награда за литература, но по общо мнение премията получава за цялостното си творчество. Роден на 24 март 1926 г.


Известен в България е с "Архангелите не играят флипер" (1959 г.), фарсова комедия – сатира за чиновническото общество и комедията "Изабела, трите кралици и глупака" (1963 г.), за великият мореплавател Кристофор Колумб, неговите открития и нелеките му взаимоотношения с кралската власт на Испания.


Най-голяма популярност в Италия получава комедията "Работника знае 300 думи, а господаря 1000. Затова е господар." (1969 г.). Пиесите на Фо се отличават с оригинални импровизации, фарсово начало, фантастика, гротеска, буфонада, бърз ритъм, използване на музика и песни. През 1969 г. създава своето най-добро произведение "Мистерия буф", която е комическа мистерия по сюжети от Евангелието и средновековните хроники на Италия и другите европейски страни.


Една от най-добрите и съвършените комедии на Фо, която се изпълнява в театрите в много страни и "Случайната смърт на един анархист" (1970 г.). по форма и жанр това е фарс, по съдържание – своеобразно разследване на загадъчната смърт на един човек "случайно паднал от прозореца" на полицейското управление при загадъчни обстоятелства.



През 1982 г. създава моноспектакъл по материали от класическите старинни фарсове под името "Непристойна басня" , който има огромен успех. В края на 70 – те години Фо написва няколко пиеси за съпругата си, посветени на проблемите на жените в съвременното общество. Сред тях е пиесата "Тя е къщата, църквата и леглото" (1977 г.) и "Свободна пара" (1983 г.)


Други известни негови пиеси са : "Марихуаната на мама е най-добра" ,"Няма да платим". И двете в момента са хит на софийските театрални сцени.


През 2001 гостува в България като постява "Севилският бръснар" в Пловдив.

През 2003г. сатиричната му пиеса "Двуглава аномалия", в която Путин и Берлускони са с разменени мозъци, става хит в Италия.

Днес драматургът става на 82 години.
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини