България с етикет Могилино

Вече близо три часа в ЕП в Брюксел се води дискусия за децата в Могилино, след като и там беше показан макар и в съкратен вариант филмът на BBC "Изоставените деца на България".
Деинституционализацията на грижите за деца с увреждания в целия ЕС беше посочена като основна цел на тази проява от нейната инициаторка - независимия евродепутат от Ирландия Кати Синот.

Тя многократно увери, че събитието не е насочено към България. Поне през първи два часа обаче в залата не беше споменато името на никоя друга страна членка. Многократно се чу колко шокиращи и покъртителни са кадрите от Могилино.

Български евродепутати като Илияна Йотова и Маруся Любчева поискаха един общ за много европейски страни проблем да не бъде превръщан в етикет на България и да бъде приета европейска стратегия от ЕП и ЕК за грижите за деца с увреждания.

Димитър Стоянов от Атака заяви, че е отвратен от проявата и че за първи път вижда две държави - Ирландия и Великобритания, по подобен начин да изливат омразата си към страна членка на ЕС и да се месят във вътрешните й работи.

Авторката на филма Кейт Блюет от своя страна увери, че единственият й мотив е бил да се подобри грижата за децата. Тя съобщи, че е заснела репортаж за Карин дом във Варна, за да покаже и добрите практики. Информацията е на БНР.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини