Стартира първата сесия на новоизбрания Европарламент

На първо заседание в Страсбург днес се събира новоизбраният Европейски парламент. Очакваше се, че лидерите на ЕС ще представят днес кандидатурата на следващия председател на Европейската комисия.

Първото пленарно заседание на новия парламент ще се състои от днес до 4 юли и на него ще бъдат избрани председателят, както и 14-те му заместници. Ще бъдат взети решения и за състава на парламентарните комисии и подкомисии. Всичко това ще даде началото на 9-тия законодателен мандат на европарламента. Според наблюдатели изборът на парламентарния шеф ще открехне вратата към договорката, която лидерите се надяват да постигнат и за останалите ръководни постове в общността.

В пленарната зала в Страсбург мястото си ще заемат 751 депутата, въпреки че държавите членки се бяха договорили за намаляване на мандатите до 705. Причината - Брекзит. До напускането на Великобритания в работата на парламента ще участват и избраните 73 британски представители.

Погледите са отправени и към петата политическа сила в ЕС „Идентичност и демокрация“. В тази парламентарна група под ръководството на Марко Цани от италианското популистко движение „Лига“ са обединени антиевропейските формации от девет държави с общо 73 депутати. 

Източник: epicenter.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини