Хитлер е искал да убие Чарли Чаплин

Омразата на Адолф Хитлер към Чарли Чаплин е била толкова силна, че го е включил в списък на известни евреи, които трябва да бъдат убити, разкрива нацистка пропагандна книга, съобщи в. "Дейли мейл".

Фактът, че Чаплин няма еврейски произход, не го спасява от превръщането му в мишена за нацистите. Въпросната книга "Juden Sehen Dich An" ("Евреите те наблюдават") е написана през 1933 г. и заклеймява британския актьор, режисьор, сценарист и композитор като "псевдоевреин".

В книгата, която съдържа 95 страници, пълни с ненавист, е включен и Алберт Айнщайн. Публикувани са имена и снимки на активисти, банкери, икономисти, журналисти, академици и звезди на шоубизнеса с международна известност. Неин автор е д-р Йохан фон Леерс, прословут антисемит и пропагандатор на нацизма.

Предполага се, че книгата е вдъхновила Чаплин за класическата му комедия от 1940 г. "Великият диктатор". Книгата "Евреите те наблюдават" ще бъде предложена за продажба на търг в Шропшир през март.

Историкът Ричард Уестууд-Брукс, който я продава, казва, че Чарли Чаплин е атакуван в раздела "Артистични евреи" с намека, че е от еврейско потекло и следователно е "псевдоевреин".

"Чаплин сигурно се е страхувал за живота си, когато е видял книгата, защото мнозинството от включените в нея хора, бяха убити от нацистите" - добавя Брукс. Експертът по история на филмите Кевин Браунлоу отбелязва, че нацистите погрешно са смятали Чаплин за евреин, защото той никога не го е отричал.

Браунлоу казва също, че екземпляр от книгата на нациста е бил изпратен на актьора и се предполага, че той е създал "Великият диктатор" като акт на предизвикателство. БТА

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини