Готови са първите 30 000 страници от "Енциклопедия на живота"

Първите 30 000 страници с растения и животни са били включени в чернова на онлайн "Енциклопедия на живота" (www.eol.org), която в готов вид ще включва каталог на 1,8-те милиона известни видове на планетата, предадоха Ройтерс и Би Би Си. 10-годишният проект, струващ 100 милиона щатски долара, е започнат през 2007 г.

Първата чернова с 25 напълно готови статии, включващи текст, снимки и видео, ще бъде представена на конференция в Монтерей, Калифорния, в сряда. Други 30 000 статии съдържат по-малко подробности. Изпълнителният директор на проекта Джеймс Едуардс призовава интернет ползвателите да споделят мненията и забележките си за информацията в енциклопедията.

Идея за създаването й даде харвардският биолог Едуард Уилсън в своя реч от 2003 г. Енциклопедията е наричана "макроскоп", който позволява да се идентифицират големи модели, често пропускани от учените, които работят в тесни области.

Създателите на базата данни казват, че енциклопедията може да доведе до такъв напредък на научното познание, който може да се сравнява с този от времето след изобретяването на микроскопа през XVI в. Тя е предназначена да се използва от всички - от учени до лаици.

Базата данни ще обхваща данни за всички растителни и животински видове, включително вирусите, и ще помага на учените да оценяват намаляващото биоразнообразие и влиянието на климатичните промени върху животните и растенията.

Освен това ще помага за изготвяне на стратегии за ограничаването на агресивните видове и за проследяването на разпространението на болестите. Всичките 1,8 милиона статии трябва да бъдат готови до 2017 г

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини