Имената на любовта проговориха

Антологията "Имена на любовта" е новото събитие на книжния ни пазар. Тя съдържа 131 стихотворения за 121 женски имена. Антологията всъшност е и своеобразен любовен речник и на най-разпространените имена на жени в България. Те са Агнеса, Александра, Ана, Анета, Анна, Аннабел, Анна-Мария, Антония... и така - до Юлия и Яна.Съставителите Йордан Ефтимов и Пламен Дойнов са събрали букет от най-красивите стихове, писани на много езици и преведени на български от най-добрите ни поети.
"Имена на любовта" съдържа вечни народни песни като "Биляна платно белеше", "Боряно, Борянке, сал ти ли си мома", "Влегла е Гинка в долна градинка", "Йовано, Йованке", "Назад, назад, моме Калино", "Лиляно моме", "У Недини слънце грее" и "Полегнала е Тодора"...До тях са стихове от българските класици Петко и Пенчо Славейкови, Иван Вазов, Пейо Яворов, Христо Смирненски...Шедьоври на Юго, Пушкин, Робърт Бърнс, Лермонтов, Едгар По, Хайне, Верлен, Есенин, Димитър Бояджиев, Емануил Попдимитров, Жак Превер, Уилям Карлос Уилямс...



Посвещенията са на българските поети Радой Ралин, Първан Стефанов, Дамян Дамянов, Иван Цанев, Недялко Йорданов, Борис Христов, Борислав Геронтиев, Георги Рупчев... чак до младите, но вече утвърдени поети Петър Чухов и Стефан Иванов. Включен е нов и пълен превод на "Лили Марлен", както и на незабравимата песен от филма "Москва не вярва на сълзи" - "Александра". Премиерата на книгата беше снощи в книжарница "Хеликон"

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини