Разработват автомобил, който се движи със сгъстен въздух

Конструктор на автомобилни двигатели обещава, че в рамките на една година в продажба ще бъде пуснат автомобил, работещ със сгъстен въздух, без да отделя парникови газове.

"OneCat" е петместен автомобил с корпус от фибростъкло и ще тежи само 350 килограма. Цената му ще бъде около 5 000 долара.


Автомобилът ще се движи само благодарение на сгъстен въздух от резервоари в ходовата част на автомобила. Те могат да се пълнят с компресор само за 3 минути, което е доста по-бързо от зареждането на електромобил.

С тях ще може да се пътува до 4 часа без прекъсване. При далечни пътувания налягането на сгъстения въздух, което привежда буталата в ход, ще може да се увеличи с изгаряне на практически всякакъв вид течно гориво.


Конструкторите твърдят, че при пътуванията на далечни разстояния новият автомобил ще харчи около 2.5 литра на 100 километра.

"Автомобилът ще се купува предимно от хора, които се вълнуват от защитата на околната среда", казва френският изобретател и конструктор Ги Негре. Той вече 10 години твърди, че малко му остава до завършването на новия продукт.


Наскоро обаче той получи подкрепата на индийския концерн "Tata". Автомобилът ще се продава само в Индия. Изобретателят се надява да убеди и други инвеститори да построят свои заводи, защото се очаква корпусът да се произвежда от 80% местни материали.

"Всичко това ще доведе до голямо намаляване на вредните емисии и ще отпадне необходимостта от доставка на резервни части от специфични региони в света", казва той.


Изобретателят се надява да получи 1% от продажбата на автомобилите, които по негови изчисления ще бъдат 680 000 годишно.

Възникват обаче въпроси за сигурността на новия автомобил и дали ще отговаря на вкусовете на шофьорите, свикнали към екстри, създаващи комфорт, но и увеличаващи теглото на автомобила.


Според Негре въпросът за сигурността няма място. При катастрофа резервоарите със сгъстен въздух не експлодират, а се разцепват с оглушителен звук. "Най-голямата опасност в този случай е за ушите", смята той.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини