НАСА планира мисия за изследване на тъмната енергия

НАСА планира мисия за изследване на загадъчна форма на енергия в космоса, както и амбициозно непилотирано пътешествие до отдалечените части на Слънчевата система, предаде Ройтерс.

През финансовата 2009 г., която започва на 1 октомври, американската космическа агенция ще постави началото на седем нови научни мисии според бюджета, представен от Джордж Буш пред Конгреса. Предложената сума за НАСА е 17, 6 милиарда долара, в това число 4,4 милиарда долара за научни мисии.

В плановете на НАСА влиза започването на работа по мисия за изпращането на космически апарат до Юпитер или Сатурн. Идеята е той да бъде изведен в орбита около една от три луни в системите на двете най-големи планети в Слънчевата система.

Изстрелването на апарата може да се осъществи през 2017 г., а за мисията са предвидени 2,1 милиарда долара. Две от трите луни, към които е насочено вниманието на НАСА, орбитират около Юпитер - Европа и Ганимед. Третата е сатурновата луна Титан.

НАСА освен това планира мисия, в рамките на която през 2025 г. в орбита около Земята да бъде изстрелян сателит за изследване на тъмната енергия - загадъчна сила, за която се смята, че ускорява разширяването на Вселената.

Учените са на мнение, че тъмната енергия съставлява 70 процента от Вселената, но им е трудно да обяснят природата й. Сред мисиите, над които ще работи НАСА, е и изстрелването през 2015 г. на космически апарат за изследване на слънчевата корона - район около Слънцето, където се заражда слънчевият вятър. БТА

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини