"Shine A Light" на Скорсезе открива 58-ото Берлинале

С концерт на "Ролинг стоунс" и документалният филм на Мартин Скорсезе "Shine A Light" днес ще бъде открито 58-ия филмов фестивал Берлинале, съобщи Фрас прес. По червения килим ще преминат Скорсезе, Мадона, Пенелопе Крус, Даниъл Дей-Луис и още куп други звезди.

В "Shine A Light" са използвани кадри от два концерта на "Ролинг стоунс" в "Бийкън тиътър" в Ню Йорк в края на 2006 г. Според творческия директор на берлинския фестивал Дитер Козлик представянето на филма в Берлин е голям успех за организаторите.

Козлик е на мнение, че тази година фестивалът ще обърне по-малко внимание на политиката, отколкото на музиката. Освен "Shine A Light" ще бъдат показани също филми, посветени на певицата Пати Смит и групата "Кросби, Стилс, Неш енд Йънг".

Общо на Берлинале тази година ще бъдат представени около 400 филма. За голямата награда "Златна мечка" ще се състезават 21 продукции. Сред тях е "Сърце от огън" на италианския режисьор Луиджи Фалорни, който показва историята на Сенаит Мехари, предадена като малка на партизани и обучена да убива.

В конкурсната програма ще бъдат представени също "Happy-Go-Lucky" на британеца Майк Лий и американският "Елегия" по роман на Филип Рот с участието на Пенелопи Крус и Денис Хопър, френските продукции "Джулия" и "Лейди Джейн", италианската "Тих хаос", израелската "Неспокоен" ("Restless"), китайската "Врабче", японската "Кабеи".

С голям интерес се очаква филмът на американския режисьор Ерол Морис, изследващ потъпкването на човешките права в иракския затвор Абу Гариб, и "Ще се лее кръв" на редовния участник в Берлинале Пол Томас Андерсън. Лентата "Ще се лее кръв" е адаптация по романа "Петрол" на Ъптон Синклер.

Главната роля във филма е поверена на Даниъл Дей-Луис. Журито на 58-ото издание на Берлинале тази година ще бъде председателствано от родения в Гърция режисьор Коста Гаврас. Изабела Роселини ще пристигне в Берлин, за да представи късометражния филм "Зелено порно", посветен на сексуалния живот на насекомите.

Пенелопе Крус ще представи филма "Елегия", а Мадона ще покаже своя режисьорски дебют "Цинизъм и мъдрост". На Берлинале ще е дебютът и на българския режисьор Борис Деспотов, който ще покаже документалната си лента "Коридор номер 8".

Филмът ще участва в секцията "Форум", посветена на авангардни и новаторски творби. На кинофестивала в Берлин ще бъде представен и още един български филм - късометражният "Въздушен ас" на Свилен Димитров. БТА

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини