Принтер печата без мастило

Компанията ZINK в сътрудничество с Polaroid представи новата си технология Zero Ink Printing, която позволява отпечатване на снимки, без да се използва мастило.

За целта се използва импрегнирана с реагиращи на топлина кристали хартия.

Портативният принтер изкарва снимки в размер 2 на 3 инча, които са пълноцветни и с висока резолюция. И при това от устройство, което спокойно можете да носите в джоба си и тежи стотина грама.

Така притежателите на камерафоните и цифровите апарати ще могат много бързо да изкарват своите снимки на хартия, нещо което става доста рядко сега, заради големите разправии и скъпите консумативи.

Концепцията е доста проста - вместо да се ползва мастило или тонер в принтера, хартията на ZINK е импрегнирана с оцветени кристали.
Всъщност принтерът е нещо като машина за термален пренос, която стимулира кристалите да се появят точните цветове и да се получи хубава снимка.

Хартията има четири слоя - основен, която трябва да е бял или безцветен и три цветни (циан, магента и жълто), всичко това увито с предпазен полимер. Технологията позволявала да се пресъздадат милиони цветове с отлична точност и яркост.
Освен това снимките са водо- и топлоустойчиви.

Малкият принтер на Polaroid и ZINK ще се появи на пазара тази година.
Очаква се цената една снимка от него да струва около 20 цента.
Източник: novjivot

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини