Откриват кинофестивала "Сънданс"

27-ият кинофестивал "Сънданс" в щата Юта, който се открива днес, ще представи преди всичко комедии и документални ленти, докато този път военните филми ще са на втори план, съобщи Франс прес.



След като последните няколко издания на фестивала показаха много филми, посветени на участието на САЩ и съюзниците им във военните конфликти в Ирак и Афганистан, зрителите тази година ще могат да се посмеят, гледайки комедии, заяви Джон Купър, който отговаря за програмата на фестивала.



Още повече, че добри антивоенни филми вече бяха представени на престижния кинофестивал в Торонто. Режисьорите не са казали всичко, което имат да кажат за войната в Ирак, но на публиката й е писнало да гледа новини, свързани с конфликта.


Тази година ще покажем филми, изпъстрени с комични ситуации и посветени на ексцентрични семейства, като например "Birds of America" и "The Wackness", докато филмът "В Брюж" е посветен на убийства, но е забавен. Фестивалът "Сънданс" не е известен с представяне на комедии, но този път ще преобладават филмите с по-лек тематичен сюжет, допълни Купър.



Ще бъдат прожектирани също филми на независимото кино с участието на знаменитости, съгласили се да се снимат в тях срещу скромно заплащане. Зрителите ще могат да видят ленти с участието Майкъл Кийтън, Колин Фарел, Джон Малкович, Брус Уилис, Бен Кингсли, Джак Блек, Джулиан Мур, Робърт де Ниро. Фестивалът ще продължи до 27 януари.



В програмата са включени 122 пълнометражни филма от 25 страни, а 55 от филмите са режисьорски дебюти, като например "В Брюж" на Мартин Макдонах с участието на Колин Фарел, Брендън Глийсън и Ралф Файнс. Награди ще бъдат раздадени в две категории - за игрално и документално кино.


В надпреварата за отличията за документален филм ще участват 16 ленти, сред "Roman Polanski: Wanted and Desired", посветена на живота на прочутия режисьор Роман Полански, "Traces of the Trade", в който режисьорката проучва историята на своите прародители - трафиканти на роби, и "An American Soldier".



Сред претендентите за отличието в категорията за игрално кино са "Frozen River", посветен на незаконния трафик на имигранти, и "Crime Scene Cleaning", в който се говори за заличаване на следи на местопрестъплението. Освен това за втора поредна година гледането на късометражни ленти ще бъде осигурено онлайн от iTunes, Xbox и Netfix.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини