Издигат четири гигантски водопада в Ню Йорк

Датският художник Олафур Елиасон планира да издигне четири огромни водопада в Ню Йорк през лятото, предаде Ройтерс, като цитира думи на твореца, казани на пресконференция.

Единият от водопадите, които ще бъдат с височина от 30 до 40 м (приблизително колкото е висока Статуята на свободата от главата до петите), ще се спуска от Бруклинския мост. Инсталацията ще струва 15 милиона щатски долара и ще бъде финансирана от частния Нюйоркски фонд за изкуство.

Останалите три водопада ще се спускат в Ийст ривър и пристанището на Ню Йорк от отделни скелета-кули, които са част от творческото виждане на 41-годишния художник, роден в Копенхаген.

Водопадите ще могат да се разглеждат от средата на юли до средата на октомври. Градските власти се надяват инсталациите на Елиасон да надминат броя на посетителите, разгледали проекта "Портите" на българина Кристо Явашев и съпругата му Жан-Клод в Сентръл парк. Той привлече 1,5 милиона души през февруари 2005 г.

Очаква се водопадите на Елиасон да донесат приходи от 55 милиона долара. Инсталациите ще имат плаваща бариера на дъното, която ще пречи на лодки да спират под падащите води. Подводна клетка ще спира рибите, за да не попаднат в помпите, които ще издигат водата до върха. Помпите ще се захранват от източници на възобновяема енергия, а водопадите ще бъдат дискретно осветени вечер.

Най-известната инсталация на датския авангардист е от 2003 г. Изложена е в "Тейт модърн" в Лондон и се нарича "The Weather Project" (на снимката). Представлява гигантско слънце от огледала, лампи и мъгла, което е привлякло повече от 2 милиона посетители. БТА

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини