Създават по-ефикасни болкоуспокояващи лекарства

Швейцарски лекари са успели да облекчат хронични болки у мишки, като усилили естествен механизъм за филтриране на болката в гръбначния стълб. Така те избягнали страничните ефекти на стандартните аналгетици, предаде Ройтерс, като цитира публикация в сп. "Нейчър".

Учените са убедени, че по този път ще могат да създадат по-ефикасни болкоуспокояващи лекарства. Екипът на Ханс Цайлхофер от Университета в Цюрих е съсредоточил вниманието си върху специфична молекула, известна като GABA. Тя пречи на сигналите на хроничната болка да достигат до мозъка, без да блокира нормалните болкови импулси, които сигнализират опасност.

Експериментите с генно модифицирани мишки са показали на специалистите, че е възможно да се създадат болкоуспокояващи лекарства на базата на GABA, които успокояват нервите и облекчават хронични болки като бензодиазепините, но нямат техните странични ефекти - не причиняват сънливост, не увреждат паметта и не водят до привикване.

Известно е, че бензодиазепините - напр. диазепам - усилват действието на GABA в централната нервна система. Те се използват срещу тревожност и безсъние, а инжектирани близо до гръбначния стълб, облекчават болки. БТА

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини