Стив Джобс показа MacBook Air- най-тънкият ноутбук в света

Главният изпълнителен директор на "Епъл" Стив Джобс показа днес в Сан Франсиско последната разработка на компанията - "Макбук еър" (MacBook Air), който е най-тънкият ноутбук в света. Той е "дебел" едва 0.16 инча (малко над 4 милиметра) в най-тясната част и 0.76 инча (малко под 2 см) в най-издадената. Размерите му са 32.5 на 22.7 cм, а теглото - 1.36 килограма.

Въпреки малките си размери, ноутбукът с начална цена от 1799 долара е с 13.3-инчов широкоекранен дисплей, нормална и светеща клавиатура, вградена iSight видеокамера и пад за разнообразн икоманди с пръсти като мушкане, въртене и плъзгане. Машината е с 1.6 GHz или 1.8 GHz процесор Intel Core 2 Duo и стандартни 2GB памет, 80GB хард диск, новата безжична 802.11n Wi-Fi технология и Bluetooth 2.1. Батерията му позволява 5-часова работа.

"Когато видите "Макбук Еър" не можете да повярвате, че това е пълноценен ноутбук с нормална клавиатура и голям дисплей, но това е така", каза Джобс.

Ройтерс обръща внимание и на друга важна новина от речта на Джобс. "Епъл" започва да предлага наемане на филми по интернет и така навлиза на един пазарен сегмент с много силна конкуренция. Основният съперник там е компанията "Нетфликс" (Netflix Inc), занимаваща се със заемане на DVD по пощата, но и предлагаща онлайн гледане. Инвеститорите, които очакваха новината, запратиха акциите на "Епъл" с 5% надолу, също толкова тези на "Нетфликс" и с почти 14% на "Блокбъстър" - най-голямата верига в САЩ за видеотеки.

Услугата предвижда до 30 дни след като си наел филма по интернет да започнеш да го гледаш и до 24 часа да приключиш с гледането му. В края на февруари според Стив Джобс ще има каталог с над хиляда заглавия на най-големите студия, една десета от тях - във формат с висока резолюция. Цената за премиерно заглавие ще е 3.99 долара за филм в стандартна резолюция и 4.99 долара за HD, а по-старите - с по-долар по-евтино на парче. Филмите ще могат да се теглят от "Айтюнс" 30 дни след като са излезли на DVD, което не е едиелният вариант, но все пак е крачка във вярната посока.

Джобс обяви още, че много добре вървят продажбите на "Айфон" (iPhone), което са минали 4 милиона бройки. Но производителят на "Макинтош" не се представя добре със своя продукт "Епъл ти ви" (Apple TV). Първоначално това устройство за гледане през интернет на филми по телевизора се предполагаше да бъде допълнение към "Айтюнс" (iTunes). "Но се оказа, че не е това, което хората търсят. Разбрахме, че хората искат филми, филми, филми", каза Джобс.

Затова новият вариант ще работи са филми под наем през "Айтюнс", както и с телевизори с висока резолюция.

Безплатен ъпдейт за "Епъл ти ви" променя продукта драматично, коментира сп. "Пи Си Уърлд". С него могат да се гледат файлове директно от интернет без посредничеството на компютър, да се гледат наети от "Айтъюнс" филми или закупени заглавия, да се показва на екрана на телевизора подкаст, снимки от Flickr и .Mac, видео от YouTube и др. Цената на "Епъл ти ви" пада на 229 долара.

Третото по-забележително нещо, представено в годишната реч на Стив Джобс е "Капсула на времето" (TimeCapsule) комбинация от безжична базова станция Airport Extreme и твърд диск за автоматичен бекъп. Версията с 500 GB струва $299, a тази с диск от 1 терабайт - $499.

ПЪРВИТЕ РЕАКЦИИ

Анализатори веднага се заеха да оценяват новия продукт на "Епъл" и повечето посочват известни неудобства за масовия клиент. Сред тях са включеният в базовия модел 1.8-инчов харддиск (смята се, че типичните за тоз иклас компютри 2.5-инчови са по-бързи), няма вградено оптично дисково устройство (макар че има външно срещу още 99 долара), един единствен USB порт, максимално 2GB памет и никакво място за включване на кабелна етернет връзка. Според създателите на "Макбук еър" няма нужда от дисково устройство, защото машината е изградена да работи изключително през интернет и "Айтюнс", т.е. всичко се сваля, гледа и слуша от мрежата (в действителност някои производители на ноутбук компютри с "Уиндоус" започнаха да връщат дисковите устройства обратно).

"Категорично, с това "Епъл" разкриват нови хоризонти и наистина това е най-тънкият лаптоп", коментира Тим Бейджърин от "Криейтив Стратеджис". "Нещо повече - те отговарят на актуалната тенденция: популярността на ултралеките лаптопи", допълва той. Според него този сегмент ще достигне 20% дял от целия пазар на лаптоп компютри в рамките на следващите три години и "Епъл" ще играят ключова роля в това.

Лаптопите са разделени основно на 4 категории:

- всичко-в-едно (тежащи по 3-4 кг заместитали на настолните компютри)

- тънки-и-леки (2-3 кг.)

- ултра леки (1-2 кг.)

- ултра мобилни персонални компютри (или UMPC)

В момента втората група - "тънки-и-леки" заема около 50% от продажбите на лаптопи в Америка, докато ултралеките като "Макбук еър" са 10-15% от пазара, т.е. не много широка ниша. Въпросът е, че се очаква тя да се разшири, защото потребителите разбират, че лаптопът става неотменима част от всекидневието, начина им на живот и лайфстайла им.

Предполага се, че "Макбук еър" няма да се конкурира с "Макбук про" и дори с базовия "Макбук", защото ще си отвори собствена ниша между тях.
Източник: dnevnik.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини