Разработчикът на OLPC: ще правим лаптопи за $75

Конструкторът, създал ноутбука за децата от развиващите страни, основава собствена компания. Неговата цел е комерсиализация на технологията, която ще позволи да се произвеждат лаптопи с цена $75.
Компанията, която си е набелязала такава амбициозна цел се нарича Pixel Qi. За да се заеме със собствен бизнес, Мери Лу Джепсън се наложило да напусне поста главен инженер на OLPC в края на миналата година.
В актива на Джепсън е изобретяването на евтиния екран, който консумира малко енергия и добре се чете при естествена светлина. Той е разработен по време на работа в OLPS през периода 2005-2007 г. Една от особеностите на екрана е възможността за превключване между цветен и черно-бял режим на работа. Освен това, Мери Лу е съавтор на системата за управление на захранването на евтиния лаптоп.


Компанията Pixel Qi ще се заеме с комерсиализацията на споменатата технология, като я предложи на производителите на ноутбуци, цифрови фотоапарати, мобилни телефони и други мобилни устройства. Разработките, създавани от Pixel Qi ще бъдат дадени на проекта OLPC безплатно.


Преди да постъпи на работа в OLPC, Джепсън беше главен инженер на подразделението на Intel, занимаващо се с разработката на дисплеи.
Източник: pcworld.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини