ВЕИ секторът се оплака в Брюксел, че държавата фалшифицира данни

Българската ВЕИ асоциация сезира Европейската комисия срещу неверни данни за развитието на ВЕИ сектора в България, отчетени от държавата ни пред комисията. За това съобщиха Георги Стефанов от Коалиция за климата и Малинка Николова от Българска соларна асоциация на пресконференция в сряда.

В доклада си до европейската институция страната ни е включила цялото количество добит дървен материал, като от него е извадена само частта, предназначена за мебелно производство. С тази фалшификация държавата се е опитала да докаже, че е постигнала целите си за ВЕИ до 2020 г.

Малинка Николова от Българска соларна асоциация мотивира жалбата до еврокомисията с желанието на сектора да се коригират данните и секторът на ВЕИ да продължи да се развива. От ВЕИ асоциацията са изискали информация по Закона за достъп на информацията, за да видят откъде идват завишените стойности, и така са установили некоректните данни.

"След проучване имаме сериозни подозрения, че дерогацията за България по директивата за търговия с емисии не работи, и в този случай също е възможно да подаваме на комисията неверни данни. Това може да провокира спирането на дерогацията и рязко поскъпване на тока", предупреди още Георги Стефанов от WWF.

Коалицията е внесла становище с предложение за законодателни промени за премахване на скритите субсидии за въглища. "Непрекъснато се говори за финансиране на "зелената енергия", но много по-големи са субсидиите за "кафявата енергия" – въгледобивния сектор. Задължение на България е този елемент да отпадне, но никой у нас не говори за това", каза Стефанов.

България все още няма стратегия за адаптация към климатичните промени,
въпреки че страната ни вече е сериозно засегната от серия от бедствия, основно наводнения и пожари, изтъкна Антония Йотова от Коалиция за климата. "Тази стратегия ще даде рамка и посока за действие", подчерта Борислав Сандов от коалицията. По думите му проектът на коалицията цели да помогне страната ни да има адекватно държавно поведение в областта на климата.

Източник: dnevnik.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини