Искате ли да летите като Аладин? Вече е възможно!

Мечтали ли сте си някога да летите, както Аладин е летял на килимчето си? Ако да, мечтата ви вече е станала реалност в лицето на Франк Запата чрез летящ борд. Запата решава да създаде нов забавен спорт под името Flyboarding още през 2012 г. - бордовете, които изстрелват ентусиасти с водна струя във въздуха, който, благодарение на него, се превърна в пълноправен състезателен спорт. Това довежда и до създаването на новия продукт.

Сега Запата се подготвя за още една революция чрез Flyboard Air - борд, който премахва нуждата от водна система и използва само въздух, за да даде възможност на феновете да летят, съобщава Digital Trends.

Оригиналният Flyboard беше изключително новаторски, но си има своите ограничения. Той използва водна струя с високо налягане, която изстрелва собственика си на почти 10 метра височина и му позволява да се движи над повърхността на водата. За да се генерира толкова мощна тяга, бордът на водача трябва да бъде свързан с лодка или яхта чрез маркуч, който да подава високото налягане към дюзите на ходовата част на борда, за да се задържи във въздуха.

Налягането може да се регулира от водача, за да прецени на каква височина иска да се движи. Системата е направена доста маневрена, което позволява на по-опитните водачи да изпълняват акробатични движения като преобръщане във въздуха.

Чрез новия въздушен борд Flyboard Air, водачите нямат нужда да са свързани с никакво друго превозно средство и ограничението от 10 метра при водните бордове до впечатляващите 3000 метра, но пък за това се изисква доста смелост. Според Запата, устройството е способно да се движи със скорост от почти 150 км/ч и има мощност, достатъчна за 10 минути полет.

В демонстрационното видео Запата показва как безпроблемно лети на височина от 30 метра със скорост от 55 км/ч, а полетът е 3,5 минути. Бордът все още е в прототипна фаза и му предстоят много тестове до края на 2016 г.

Както всеки нов продукт, този също веднага си спечели критици. Не всички са убедени, че видеото е реално и много коментари в социалните мрежи смятат, че то е фалшиво - някои дори казват, че могат да видят хвърчащи кабели около борда, който уж се движи сам. Запата веднага пусна второ видео, за да опровергае тези коментари и сподели, че едва ли биха захвърлили 4 години работа върху Flyboard Air с пускането на фалшиво видео.

 

Източник: dnes.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини