Не тръгна делото срещу акушерката Ковачева, сълзи в съдебната зала

Софийският градски съд (СГС) не даде ход на делото срещу акушерката Емилия Ковачева. Съдът не уважи обаче и искането на адвоката на обвиняемата делото да бъде върнато за доразследване.

За да осигури правото на защита, се наложи съдът да отложи старта на делото с почти два месеца.

Адвокат Янев поиска копия от всички дискове и флашки със записите от камерите в „Софиямед”. Според съда това изисква техническо време, за да се закупят технически средства и информацията да се копира.

Адвокатът на акушерката Емилия Ковачева да пуска записите с побоя над малката Никол на своите деца. Това предложи бащата на пребитото почти до смърт момиченце, след като делото не тръгна в Софийския градски съд (СГС).

За първи път родителите на пострадалата новородена - Румен и Станислава, проговориха пред медиите. Малката Никол е добре. Майка й обаче бе с насълзени очи в съдебната зала.

Към адвоката на подсъдимата Ковачева, бащата на момиченцето отправи следния призив: „Той си има записи, така че може вечер, ако иска, да си ги пуска на децата“.

Бащата на битото дете с ирония посъветва адвокат Янев да отиде при Плевнелиев и да поиска орден „Стара планина“ за госпожата заради извънредния труд, който е положила.

При Вежди Рашидов да поръча някакъв монумент или статуя“, е втората „идея” на Румен Димитров. Третият вариант - „да я канонизираме“.

„Защото всички млади хора, както и ние, се върнахме към църквата, за да се молим детето ни да оживее“, заключи бащата.

Днес – на Бабинден, делото срещу акушерката влезе в съдебна зала. За първи път проговори и самата Емилия – не съм виновна, заяви тя, а родителите й дори обявиха, че се гордеят с нея.

Припомняме, Ковачева е обвинена, че опита да убие четиридневно бебе в столичната болница „Софиямед”. През април миналата година Емилия Ковачева нанесла множество силни удари с ръка и стъклено шише за хранене в областта на главата и тялото на детето, задушавала го е с ръце в областта на врата му. Вследствие на ударите бебето получи тежка черепно-мозъчна травма и тежък мозъчен оток. Имаше опасност и за живота му.

Впоследствие стана ясно, че има още четири бебета, които също са били битиот акушерката Емилия Ковачева.

Пред журналистите днес тя заяви, че те били с „родови травми”. Ковачева посочи, че това означава, че те са родени с някакви аномалии. Майката на обвинената акушерка се намеси и в защита на дъщеря си и поясни, че едното било с изкривено краче, другото със счупена ключица.

„83 минути може ли да биеш 3 кг кайма и да остане човек", попита бащата на подсъдимата Емилия Ковачева.

Изтеклите в медиите кадри, на които се вижда побоят над детето, се явяватпроцесуално нарушение според съда. Магистратите обаче напомниха, че няма как времето да бъде върнато назад и да се предотвратят медийните публикации. След 1989 г. едно от най-големите завоевания на демократичното общество е именно свободата на медиите, напомни съдът на защитата.

Адвокат Янев изтъкна пред съда, че по време на досъдебното производство клиентката му била бита по време на конвоиране. Достоверността на твърдението ще бъде изяснявана, след като делото тръгне по същество.

Акушерката, която в момента е под „домашен арест“, поиска да й сменят мярката с по-лека – подписка. Съдът обаче счете, че тя е опасна и не уважи искането й. Съдът предупреди Ковачева, че ако й се налага посещение при лекар, има това право. Необходимо е само да пусне молба и да уведоми властите.

На излизане от залата майката на Ковачева обвини медиите: „Съсипахте ни живота“.

Следващото заседание е насрочено за 17 март.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини