Милиони бактерии във водопроводните тръби

Изследователи от университета Лунд в Швеция са открили, че до голяма степен питейната вода се пречиства чрез „добри бактерии“, които живеят във водопроводните тръби и пречиствателните станции.

Чаша чиста питейна вода всъщност съдържа около 10 милиона микроби! Но така и трябва да бъде – чистата вода трябва да съдържа бактерии. Тези бактерии, както и други микроби, живеят в пречиствателните станции и водопроводните тръби и винаги, когато водата преминава през тях, събира част от този естествен биофилм.

Изследванията са показали, че разнообразието на видовете бактерии е огромно и всъщност микроорганизмите играят много по-голяма роля в нашето здраве, отколкото си мислим. Освен много други неща, учените разбрали, че бактериите помагат за по-качественото пречистване на водата.

„Пред нас се разкри напълно непозната екосистема. Досега, като цяло виждахме бактериите трудно, но благодарение на модерни техники като масово ДНК проследяване и поточна цитометрия, успяхме да видим над 80 000 бактерии в един милилитър питейна вода“, казва изследователката Катерин Пол (Catherine Paul).

Във водопроводните тръби живеят поне 2000 различни вида микроорганизми. Според изследователите качеството на водата зависи много от присъствието им.

„Смятаме, че има „добри бактерии“, които пречистват водата и я поддържат безопасна, подобно на това, което се случва в самите нас. Червата ни са пълни с бактерии, но през по-голяма част от времето не боледуваме заради тях, а точно обратното – дори ни помагат да храносмиламе и да се борим с болести“, допълва Пол.

„Идеята е в един момент да сме способни да контролираме състава и качеството на водата, подпомагайки съществуването на „добрите бактерии“, които могат да пречистват водата по-добре от всяка пречиствателна станция“, завършва изследователката.

Източник: http://megavselena.com

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини