Динозаврите са били топлокръвни

Анализът на фосилни яйчни черупки решава може би един дългогодишен спор за динозаврите, показвайки, че всички видове динозаври са били топлокръвни.

Това също означава, че предците на динозаврите също трябва да са били топлокръвни, коментира Робин Доусън (Robin Dawson) от Йейлския университет, който ръководи изследванията.

Досега се говореше, че предимно пернатите динозаври, наречени тероподи, от които произхождат птиците, са били топлокръвни, но все още има спор дали други групи динозаври също са били топлокръвни. Доскоро имаше само косвени методи за изчисляване на телесната температура на древните животни, така че палеонтолозите не можеха категорично да се произнесат по този въпрос.

Съществува начин да се изчисли температурата, при която органичните вещества се образуват вътре в телата на базата на въглеродни и кислородни изотопи. Тази техника може да се приложи върху черупките на яйцата, за да се разкрие телесната температура на майката, когато са се образували черупките.

 

През 2015 г. изследователите прилагат този метод върху яйчната черупка на тероподи и зауроподи (динозаври с дълъг врат) и откриват, че и двете групи са топлокръвни. Сега екипът на Доусън прилага този метод върху още три фосилни яйчни черупки.

Анализ на яйчните черупки

Една от изследваните черупки е принадлежала на теропод, наречен Troodon formosus, а друга на динозавър с патешка човка, наречен Maiasaura peeblesorum. Изследователите са уверени, че третата яйчна черупка е принадлежала на зауропод, известен като титанозавър-джудже, въпреки че динозавърът все още не е окончателно идентифициран.

Анализът на екипа предполага, че майазавърът е имал телесна температура 44° C, троодонът е имал температура до 38° C, а титанозавърът - джудже 36° C - всички по-топли от средата, в която са живели.

Най-важното е, че динозаврите с патешки човки принадлежат към различна група динозаври от тероподите и заувроподите, които са по-тясно свързани помежду си. Тази група включва животни като трицератопсите и стегозаврите. Много по-малко вероятно е топлокръвността да се развие независимо при всеки от тези три основни типа динозаври, разказва Доусън, което предполага, че всички групи динозаври споделят тази черта, което сочи, че вероятно техните общи предци са били топлокръвни.

„Ако тези три основни групи имат капацитета да използват метаболизма си, за да повишат телесната си температура, това е нещо, което важи за всички тях“, коментира палеонтологът.

Изглежда обаче, че телесната температура на троодона понякога е паднала до 28° C, разказва Доусън. Така че може да са били хетеротермични - да могат да понижават телесната си температура, за да пестят енергия, както могат много съвременни птици и бозайници.

Тези открития обаче не обясняват защо предците на динозаврите са се развили като топлокръвни, нещо, което все още е в процес на дебат.

Справка: Science Advances, DOI: 10.1126/sciadv.aax9361

Източник: https://www.newscientist.com/article/2233396-75-million-year-old-eggshells-suggest-most-dinosaurs-were-warm-blooded/

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 28.03.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Разумни и прагматични, ще се справите с всяко предизвикателство, независимо от цената. Не позволявайте на финансовите затруднения да ограничават мисленето ви. Проблемите в семейството решавайте спокойно, като говорите и насърчавате останалите също да го правят. Бъдете открити и по-често се вслушвайте в думите им.
28 мар 2020

Хороскоп за Телец

Телец
С практичен подход ще отдавате предпочитание на онези хора и ситуации, от които бихте имали полза за момента. Ще усвоявате новостите в движение, без това да се отразява на темпото ви. По такъв начин ще поддържате информираността си и ще бъдете конкурентно способни във всеки един момент.
28 мар 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Отнасяйте се с повишено внимание към дребните неща около себе си, за да избегнете конфликтна ситуация. Имате шанс да направите добър избор от многото предложения, които ще получите, ако проявите повече далновидност. Не се колебайте да споделите вълненията си с хората, на които можете да разчитате.
28 мар 2020

Хороскоп за Рак

Рак
За домошари като вас, скъпи Раци този ден предлага неизброими възможности. Можете да се развихрите на не едно място и да свършите много полезна работа. Кулинарните ви способности ще бъдат достойно оценени. Държите всичко да е изрядно и правите всичко, за да е така.
28 мар 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Активни и уверени в себе си ще откриете нещото, което сте търсили дълго. Може би там е бъдещето ви. Отношенията с хората от обкръжението ви ще са отлични, което допълнително ще ви подтиква към действия. Ще ви вълнуват успехите на другите, а това ви прави по-добри и толерантни.
28 мар 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Ще бъдете в добро настроение и ще се радвате на взаимни чувства с близките ви. Добри вести ще ви донесат хора от далече. Запазете търпението си и не изпреварвайте събитията. Скоро ще имате причини да сте по-забързани, ще ви притиснат срокове и по-високи обороти. Починете си.
28 мар 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Съветът към онези, за които бизнеса е приоритет е да не рискуват излишно днес. Заложете на сигурните пътища и не оставяйте на случайността да определя хода на решенията ви. Като цяло ще се чувствате в добро здраве и с предпоставки за пълноценна изява на способностите ви.
28 мар 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
От действията ви днес ще зависи дали ще изживеете деня си спокойно или в напрегнато очакване. Някои ще предприемат пътуване, с което ще се опитат да уредят личните си дела. Избягвайте споровете, дори да става дума за дребни неща. Рискувате да си развалите настроението и да получите главоболие.
28 мар 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Рискът, който предприемат мнозина от вас е съвсем оправдан. Оставете времето да докаже правотата ви и бъдете уверени в успеха си. Доверието, което оказвате на познат човек е точно на място и няма основания за притеснение.
28 мар 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Промени в плановете ви за днес ви карат да търсите алтернативи, които са максимално приемливи. Това може да се окаже трудоемка задача, но вие сте упорити и не се отказвате толкова лесно. Не пренебрегвайте усилията на човек от обкръжението ви да направи нещо за вас. Ще научите нещо приятно, свързано с обекта на вашите чувства.
28 мар 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Днес събирате информация относно работата си, която ще ви бъде полезна за в бъдеще. Оставете настрана въпроси, които касаят лично околните, те само могат да ви отдалечат от целите ви. Привлечени сте от интригуваща личност, за която отделяте голяма част от времето си напоследък. Възможно е това увлечение да прерасне в дълбока сърдечна връзка.
28 мар 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Ако ви липсват внимание и грижи, не бързайте да се засягате. Помислете къде имате пропуски, защото е сигурно, че не сте изрядни. Дайте си сметка за собствените си постъпки и променете отношението си към онези, които неоснователно сте наранили. Духовни прозрения ще ви подтикнат към промени.
28 мар 2020
Последни новини