Плевнелиев: Закон ще гарантира равенството на половете

Президентът се обяви за пълна равнопоставеност между половете и за борба срещу насилието срещу жените. България ще има такъв закон, съобщи той пред ООН. Процесът на избор на генерален секретар на ООН трябва да бъде прозрачен и да осигури честно и равнопоставено разпределение, основано на полов и географски баланс, заяви Росен Плевнелиев в изказването си на срещата на глобалните лидери по въпросите на равнопоставеността на половете и овластяването на жените: "Ангажимент за действие", съобщиха от прессекретариата на държавния глава. 

България ще положи всички усилия, за да допринесе за пълното постигане на равенство между половете в следващите 15 години“, заяви той. 

Президентът подчерта, че страната ни се ангажира да приеме нов, специализиран Закон за равнопоставеността, чийто проект вече е готов. Законът ще гарантира, че равенството между половете обхваща всички политики като предпоставка за пълното осъществяване на човешките права на жените и момичетата. 

Предвижда се и актуализация на Националната стратегия за насърчаване на равнопоставеността на половете.

Решени сме да премахнем разликата в заплащането на жените и мъжете и да отново потвърждаваме ангажимента си надграждане на политиките за борба с всички форми на насилие срещу жените“, добави Плевнелиев.

В изказването си той подчерта, че постоянните усилия на страната ни в подкрепа на правата на жените и момичетата са довели до увеличаване на участието на българките в политическия и социалния живот и заемането на лидерски позиции в престижни направления. 

Две трети от магистратите в националните съдилища в България са жени, както и 65% от държавните служители, 43% от членовете на управителните съвети на държавните предприятия, повече от 30 на сто от общинските съветници, изтъкна държавният глава. 

Българското законодателство гарантира равнопоставеност на правата на жените и мъжете и еднакво участие във всички сфери на живота, посочи още Росен Плевнелиев и допълни, че дискриминацията по полов признак е забранена от закона. 

"България ще има кандидатура на жена за следващ генерален секретар на ООН. България ще настоява Източна Европа да получи своя ред и да излъчи следващия генерален секретар. Ще кажем ясно и точно, че ние ще бъдем силен играч в предстоящото състезаниe", заяви още снощи пред журналисти в Ню Йорк президентът. 

Още през 2014 г. правителството на Пламен Орешарски предложи Ирина Бокова, която сега е генерален секретар на ЮНЕСКО. През август тази година външният министър Даниел Митов потвърди, че българското правителство ще поддържа тази кандидатура.

Мандатът на сегашния генерален секретар на ООН - Бан Ки Мун, изтича през 2016 г.
Източник: dir.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини