Засилени полицейски проверки около училищата и детските градини в страната

Започнали са засилени полицейски проверки около училищата и детските градини у нас. Преди началото на учебната година Пътната полиция проверява състоянието на пешеходните пътеки и пътните знаци в районите около учебните заведения, съобщи bTV.

До 15-и септември знаците за безопасност трябва да са поставени, а парапетите да са стабилни. Над 3500 училища и детски градини в страната трябва да бъдат обходени от полицията, за да се направят огледи. В случай, че има установени нередности, общините трябва веднага да ги отстранят.

Най-рискови за безопасността на децата са училищата в големите градове, особено тези, които са на оживени булеварди. Затова и проверките в София започват от Първа английска гимназия.

Важно е оградите да са здрави и загражденията. Защото децата гледат най-прекия път, откъдето да минат”, обясни Сашо Кудев от „Пътна полиция”-СДВР.

Най-срещаните нарушения са износена маркировка, повредени знаци, липсващи знаци или липсващ парапет.

От Столичната община твърдят, че има график за ремонтите и че до началото на годината всичко ще е в изправност.

Някои директори обаче се оплакват, че всичко се прави в последния момент и след многократни сигнали до общината.

„От една страна, действително тези дейности се осъществяват август и септември. От друга страна, това предполага, че маркировката ще бъде абсолютно свежа, с много добра видимост, с ниска степен на замърсяване”, посочи заместник-кметът по транспорта Любомир Христов.

В Бургас заради проекта за бърз градски транспорт се готвят да заличат пешеходни пътеки на главна улица с три училища.

Общо 200 пешеходни пътеки има около учебните заведения в Бургас, половината вече са освежени, а до 15 септември ще бъде подновена маркировката на всички.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини