Турция пак настоя за зона свободна от полети в Сирия


Във въздушното пространство над северната част на Сирия трябва да бъде създадена зона свободна от полети. За това настоя турският премиер Ахмет Давутоглу.
В интервю за Би Би Си турският премиер подчерта, че Турция отново ще предложи идеята за такава зона с целзащита на мирните жители, бягащи от "Ислямска държава" и от сирийските правителствени сили.

Давутоглу посочи, че има намерение да работи със САЩ по въпроса за създаването на така наречената зона за безопасност. Би Би Си припомня, че Турция е приела на своя територия най-много сирийски бежанци -1,8 милиона.

По-рано турският заместник-външен министър Феридун Синирлиоглу каза, че Турция и САЩ са постигнали "общо разбиране със САЩ по въпроса за зоната". От САЩ обаче отрекоха такава зона да е съгласувана. 

Ахмет Давутоглу не изключи възможността заизпращане в Сирия на турски военни за защита на зоната за сигурност. Той добави обаче, че по-добра алтернатива би била да се укрепят силите на умерената сирийска опозиция.

Ако умерените сили в Сирия имат достатъчно сила, то няма да има нужда други страни в това число и Турция да изпращат каквито и да е сухопътни войски там, каза Давутоглу.

Турският премиер разкритикува петте постоянни членове на Съвета за сигурност на ООН, че не са успели да вземат силни решения, за да спрат жестокостите в Сирия.
Той отрече твърденията, че Турция е помагала на екстремистки групировки или на "Ислямска държава" и призова всеки, който дава подобни оценки да представи доказателства. 

На въпроса дали Анкара прави достатъчно, за да предотврати потока от мигранти да стигнат до Европа през Турция, Давутоглу посочи, че е отговорност на международната общност да възпре миграционния поток, като сложи край на четиригодишния конфликт в Сирия.

Премиерът обвини Съвета за сигурност на ООН в парализа, когато трябва да се вземе решение за Сирия и припомни, че досега този орган не е постигнал съгласие по нито едно действие, касаещо Сирия.

Давутоглу отрече твърденията, че Турция е във война с кюрдите и посочи, че страната му предприема действия срещу една терористична група.

Ако Ал Кайда извърши атентат във Великобритания, не може да се каже, че Ал Кайда и Великобритания са във война. Това е просто терористичен акт. Нито едно правителство, било то европейско или американско демократично правителство не може да толерира група, коятопризовава народа към бунт срещу законното правителство, посочи премиерът.
 

Източник: dir.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини